Е-декларування розчистило шлях грошам МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Е-декларування розчистило шлях грошам МВФ

Казна та Політика
1789
Внесення українського питання до порядку денного засідання директорів МВФ означає, що ймовірність продовження програми співпраці з МВФ різко збільшилася.
Таку думку озвучив виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко. За його оцінкою, розгляд українського питання став можливим завдяки запуску системи електронного декларування доходів чиновників.
“Починає працювати електронне декларування, та хоч якийсь перший результат ми в змозі показати на засіданні МВФ”, – зазначив він.
Експерт вважає, що в разі позитивного вирішення питання очікуваний кредит в $1,7 млрд буде розбитий на два транші: в$ 700 млн і $1 млрд. Перша частина, за його оцінкою, може надійти протягом двох тижнів після прийняття рішення, а друга частина – протягом двох місяців за умови виконання Україною плану щодо подальшого просування реформ і прийняття бюджету з дефіцитом, який вимагає МВФ.
“Припускаю, що початкова сума буде в 700 млн. Тобто перша частина повинна бути меншою ніж друга, щоб спонукати український бомонд не зупинятися і продовжувати виконання зобов’язань, перш за все структурних реформ і бюджету на 2017 рік. Що ближче ми до жовтня, то важливіше показати держбюджет на наступний рік”, – підкреслив Олег Устенко.
Також експерт не виключає, що слідом за грошима МВФ частково будуть розморожені надходження коштів від інших міжнародних фінансових організацій. І з обіцяних 600 млн євро може бути виділена як мінімум половина суми.
“Припускаю, що частина суми від ЄБРР і СБ може зайти в Україну ще восени 2016 року. Що стосується грошей уряду США в $1 млрд. Кредитних гарантій, то припускаю, що вони надійдуть разом з другою частиною траншу. В будь-якому разі, навіть при незначному першому транші в $700 млн, він буде доповнений сумою до $500 млн від ЄС, ЄБРР та Світового банку”, – підрахував експерт.
Рішення про виділення навіть половини обіцяних раніше сум, за оцінкою економіста, дозволить знизити волатильність ринку і девальвацію гривні, а швидке виділення коштів і заведення їх в країну навіть може відкотити курс гривні на літні позиції.
“Волатильність на ринку частково зникне. І якщо реалізується позитивний сигнал з виділенням грошей протягом двох тижнів, то не здивуюся зміцненню курсу ближче до позначки 25 грн/$”, – зауважив Олег Усенко.
Він стверджує, що Україна може ще до кінця 2016 року залучити близько $3 млрд коштів МВФ, уряду США та міжнародних фінорганізацій, якщо буде демонструвати реальне просування структурних реформ і ухвалить бюджет з дефіцитом державних фінансів в 3-4% ВВП.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас