Альфа-банк підійшов ближче до Укрсоцбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альфа-банк підійшов ближче до Укрсоцбанку

Фондовий ринок
532
Антимонопольний комітет дозволив Альфа Груп придбати Укрсоцбанк. Позитивного рішення тепер чекають від регулятора, щоб закрити операцію до кінця року. Лише після цього власник зможе почати об’єднання двох структур, підготовка до якого вже розпочалась.
Без загрози монополізму
Антимонопольний комітет за два дні до крайнього терміну розгляду заявки дав добро материнській структурі Альфа-банку на купівлю Укрсоцбанку. Саме неспішне вивчення держорганами поданих покупцем документів могло поставити угоду під загрозу, говорили в попередні місяці співрозмовники FinClub в Альфа-банку і Укрсоцбанку. Однак перший етап – дозвіл АМКУ – вже успішно пройдено.
Антимонопольний комітет 8 вересня рішенням № 413-р дозволив люксембурзькій компанії ABH Holdings S. A. придбати контрольний пакет акцій Укрсоцбанку. В АМКУ підрахували, що «сукупна частка учасників концентрації за підсумками 2014-2015 років та I кварталу 2016-го від загального розміру активів банківської системи України становить 7%», частка на кожному із сегментів ринку банківських послуг не перевищує 24%, а питома вага основних показників діяльності банку в цілому не перевищуватиме 10% від загального обсягу банківської системи.
Це дозволяє очікувати, що злиття Альфа-банку і Укрсоцбанку не погіршить ситуації на ринку, а навіть поліпшить. «Банківська система України отримає великий і висококонкурентний банк, що позитивно позначиться на її стабільності. Споживачі отримають доступ до більш широкої мережі відділень та банкоматів, а також до сучасних, досконалих та інноваційних продуктів і послуг», – йдеться в повідомленні АМКУ.
Зволікали до останнього
Сторони домовилися про угоду ще на початку року. ABHH подала 24 березня документи в АМКУ. «28 квітня було відкрито справу про концентрацію», – повідомили FinClub в АМКУ. Від цього моменту почався відлік 135 днів – до 10 вересня, за які комітет повинен був вирішити, чи схвалювати купівлю.
За словами керуючого директора Альфа-банку Рушана Хвесюка, закрити угоду сторони планують до кінця 2016 року. Дійсно, відповідно до ст. 34 закону «Про банки та банківську діяльність», НБУ розглядає заявку на купівлю істотної участі протягом трьох місяців з моменту подачі повного пакету документів, у якому має бути дозвіл АМКУ. «НБУ може ухвалити рішення за 30 днів», – припустив інший співрозмовник в Альфа-банку.
НБУ вже давно вивчає цю угоду і цілком її підтримує. «Угода нам дуже подобається, і ми працюємо з пакетом документів, але схвалення видається в кілька етапів. Перше – ми повинні зрозуміти, як виглядатиме майбутня структура власності та структура органів управління. Другий пункт – бізнес-модель», – пояснювала в. о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова.
Більш того, позитивна думка регулятора вплинула на позицію АМКУ. «Більшість опитаних експертів (зокрема, Нацбанк, Незалежна асоціація банків України та Європейська Бізнес Асоціація) відповіли, що не бачать негативних наслідків здійснення концентрації на ринок», – уточнили в комітеті.
Два в одному
В Альфа-банку не готові коментувати кроки, які зроблять акціонери після закриття угоди. Однак спочатку обговорювався варіант об’єднання двох кредитних установ в перспективі декількох років. «Ми впевнені, що високий професіоналізм і досвід наших команд, сильні позиції на фінансовому ринку, постійна підтримка наших акціонерів з боку вже двох міжнародних банківських груп, а найголовніше – довіра наших клієнтів – усе це створює потужну платформу для подальшого розвитку одного з провідних банків , – зазначив Рушан Хвесюк.
«Узгодження угоди з боку Антимонопольного комітету – послідовний і логічний крок регулятора, який сприятиме консолідації ринку і створенню нового сильного гравця у фінансовому секторі», – вважає голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко. У неї є досвід об’єднання банків. Саме вона керувала дворічним технічним процесом об’єднання Укрсоцбанку і UniCredit Bank, яке завершилося в 2013 році.
За підсумками II кварталу Альфа-банк посідав 9-е місце за активами в ренкінгу Нацбанку (41,43 млрд грн), а Укрсоцбанк – 6-е (51,23 млрд грн). Об’єднаний банк посів би за цим показником 4-е місце, поступившись тільки ПриватБанку, Ощадбанку та Укрексімбанку. У сегменті корпоративного кредитування об’єднана установа була б четвертою (43,91 млрд грн) та шостою за обсягом заощаджень бізнесу (23,34 млрд грн). У роздрібному сегменті позиції сильніші: друге (21,14 млрд грн) і третє (27,74 млрд грн) місця відповідно.
Банки повільно, але синхронізуються. Укрсоцбанк ще в травні на свій роздрібний напрямок переманив директора з розвитку роздрібного бізнесу Альфа-банку Артура Атанова. Це відбилося на продуктах банку. На початку вересня Укрсобцанк скоротив лінійку депозитів до двох вкладів – «Строковий» і «Ощадний +», хоча раніше їх був десяток. Такої ж політики «мінімалізму» дотримується в роздрібних продуктах і Альфа-банк. «Наш новий підхід до депозитного ряду – це перший крок у черговому етапі спрощення для клієнтів. Ми зараз працюємо також над спрощенням інших продуктів. Після остаточного узгодження угоди клієнти обох банків, безумовно, повинні бачити уніфіковану продуктову лінійку. Обидві команди зараз працюють над цим завданням», – говорить начальник управління розробки продуктів Укрсоцбанку Ольга Шостак.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас