Іноземці захистяться від банків-банкрутів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці захистяться від банків-банкрутів

Казна та Політика
387
Міжнародні донори України втрачають гроші через банкрутство українських банків, тому в парламенті пропонують виплачувати кошти техдопомоги навіть після впровадження в банк тимчасової адміністрації. Але набагато простіше просто вирішити, що технічна допомога повинна зберігатися в держбанках.
Міжнародні втрати
Парламенту запропонували звільнити від «заморозки» рахунки держкомпаній, на яких розміщена міжнародна технічна допомога, під час банкрутства банку. Про це йдеться в законопроекті № 5064. Документ акцентує увагу на великих втратах міжнародних грошей у збанкрутілих банках, що негативно відбивається на іміджі України.
«Останніми місяцями були заморожені мільйони євро за програмами Європейської комісії в таких банках, як «Надра», «Фінанси та Кредит», «Петрокоммерц», Укрінбанк, «Хрещатик». Приміром, в Укрінбанку, поки проходив міжнародний тендер, стали недоступними близько 950 тис. євро, які були надані для закупівлі ліків Харківською обласною державною адміністрацією», – пояснив автор законопроекту Микола Княжицький («Народний фронт»).
За виділенням і розподілом коштів міжнародної допомоги стежить Міністерство економічного розвитку і торгівлі. У 2014 році Україна отримала таких коштів на $1,61 млрд, в 2015-му – на $975 млн. Прогноз на 2016 рік становить $1,176 млрд. Найбільше коштів Україні виділили США – $1,197 млрд і Європейська комісія – $921 млн.
Однак в МЕРТ не змогли повідомити FinClub, скільки з цих грошей «зависло» в збанкрутілих банках, як і висловити свою думку про законопроект. Не веде таких підрахунків і Фонд гарантування вкладів фізосіб, який керує банками-банкрутами. Такі зобов’язання відносяться до загальних коштів кредиторів банків, а не виділяються в окрему статтю.
Під час роботи тимчасової адміністрації заморожуються усі транзакції, крім виплат за поточними рахунками фізичних осіб; депозитів, термін яких завершився; сплати регулярного збору; оплати зарплати, соціальних виплат; купівлі-продажу валюти для погашення кредиту або виконання вимог з продажу валюти, йдеться в ст. 36 закону «Про систему гарантування вкладів».
Державна справа
Протягом останніх кількох років уряд неодноразово ініціював переведення держпідприємств на обслуговування виключно в держбанки. Міністерства пояснювали цю ініціативу тим, що це гарантує компаніям збереження коштів в умовах кризи. У 2014 році уряд протокольними рішеннями зобов’язав ряд силових структур, включаючи структури Міноборони, перевести підконтрольні організації на розрахунково-касове обслуговування в державні банки. Але минулого року суд зобов’язав Кабмін скасувати ці рішення і рекомендував уряду утриматися від подібних дій надалі.
Проте переведення міжнародної допомоги в держбанки може стати виходом для її збереження в умовах масового банкопаду. І тоді не знадобиться в законі про ФГВФО надавати пільгові умови програмам міжнародної допомоги. «Гадаю, що даний проект суперечить основним нормам практики роботи ФГВФО, оскільки порушуватиме черговість роботи з кредиторами – це неприпустимо. Можливо, виходом з цієї ситуації буде пропозиція відкривати рахунки для МТП тільки в держбанках. Це не такі вже й великі суми, монополію вони не зможуть зробити в цьому сегменті ринку, оскільки він досить вузький», – вважає голова комісії з банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас