Експерт: Девальвація гривні - обов'язковиий елемент теперішньої моделі економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Девальвація гривні - обов'язковиий елемент теперішньої моделі економіки

Валюта
7414
Основна причина знецінення гривні – теперішня модель економіки, у якій девальвація – обов’язковий елемент наповнення дефіциту бюджету.
Про це розповів радник президента асоціації українських банків Олексій Кущ.
“Основною причиною знецінення гривні відносно інших валют є теперішня модель економіки. Девальвація гривні – її обов’язковиий елемент, а іноді й єдине джерело наповнення дефіциту бюджету.
Очікують, що за підсумками року економіка України тупцюватиме на місці. Немає довіри до економічної політики уряду. Позичити кошти на зовнішніх ринках не вдається. А на внутрішньому ринку цих коштів явно недостатньо. Тому девальвація є практично єдиним інструментом латання девальваційних дірок. Коли показники експорту падають, дуже зручно девальвувати гривню на 5-10 відсотків і вирішити проблему дефіциту бюджету”, – сказав фінансист.
Девальваційний сплеск на думку Олексія Куща трапився через дві групи факторів: ситуацію на світових сировинних ринках та ринку капіталу в Україні.
“Сировинні ринки просіли. Ціни на зерно обвалилися через величезний урожай у США, Росії, Україні. Багато металу Китай став плавити у себе, і суттєво знизив попит на нього на міжнародних ринках. Ціни на залізорудну сировину просіли слідом за цінами на метал. Це все основні продукти експорту України. За два роки реформ ми не створили іншої конкурентної продукції, інших точок зростання. Як була економіка сировинна, так і лишається. Тому економіка України падатиме слідом за цінами на сировину”, – пояснив економіст.
Він також додав, що зовнішні ринки капіталу для України залишаються закритими. Україну перестали кредитувати міжнародні фінансові організації. МВФ затримує транш, без якого стабілізація малоймовірна.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас