Як платити за "комуналку" на 50% менше: міфи і реальні підрахунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як платити за "комуналку" на 50% менше: міфи і реальні підрахунки

Особисті фінанси
1065
В Україні за рік подорожчало все: електроенергія, газ, опалення, гаряча і холодна вода. Міністр регіонального розвитку та будівництва Геннадій Зубко заявляє: українці порівняно з європейцями споживають у 5 разів більше енергоресурсів. Для того, щоб почати економити, чиновник радить утеплювати своє житло і починати економити. Журналісти з’ясовували, як платити за комуналку до 50% менше і скільки на це знадобиться коштів.
Як довго будуть окупатися енергозберігаючі лампочки
Інвестиції: 686 гривень
Як довго будуть окупатися: 9 месяців
Експерти в сфері енергоефективності радять: найшвидший спосіб економії на електроенергії – встановити енергозберігаючі лампи.
Лампу потужністю 0,022 кВт на годину можна купити за 98 гривень. Приміром, для того, щоб замінити всі лампочки в однокімнатній квартирі (по одній лампі на кухні, в туалеті, передпокої і ванній і три в люстрі в кімнаті) знадобиться 686 гривень.
Приміром, якщо лампа потужністю 75 Вт в передпокої працює дві години на добу, в туалеті – годину, ванній – 3 години, на кухні – 5 годин, в кімнаті – 6 годин, за місяць тільки за “світло” набереться 65,2 кВт. Водночас енергозберігаючі лампи витратять в цих же умовах 19 кВт. На даний момент кожен кіловат коштує 1,29 гривні (при споживанні понад 100 кВт), а з березня тариф зросте до 1,68 гривні.
Так, за “світло” до березня зі звичайними лампами доведеться платити 84,1 гривні, а з енергозберігаючими лампами – всього 23,8 гривні. Після березня з “новими” лампами – 32 гривні, а зі “звичайними” – 109,5 гривні.
Помінявши всі лампи, щомісяця можна буде економити 77,5 гривні, а сама покупка окупиться за 9 місяців.
Експерт у сфері енергоефективності, менеджер проектів ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк зазначає: до заміни ламп потрібно підходити розумно – купувати енергозберігаючу лампу в приміщення, в яких сім’я рідко включає світло, не варто.
Нагадаємо, торік НКРЕКП прийняла рішення підняти тариф для українців до рівня собівартості. Тариф піднімають у п’ять етапів (постанова №220). Приміром, на інфографіці можна побачити, як змінювалися тарифи на електроенергію при споживанні від 100 до 600 кВт*год.
Як платити за "комуналку" на 50% менше: міфи і реальні підрахунки
До квітня минулого року родина, яка споживає 150 кВт*год електроенергії на місяць, купувала 100 кВт*год за ціною за кіловат 45,6 копійок, ще 50 кВт за ціною 78,9 копійки за кіловат. У вересні минулого року тариф затвердили на рівні 78,9 копійок при споживанні понад 100 кВт і 45,6 копійок при споживанні до 100 кВт, у березні – до 99 та 57 копійок, а у вересні – 129 і 71,4 копійок відповідно.
Приміром, якщо минулої зими для такої сім’ї “світло” коштувало 85 гривень, цього року доведеться платити 135,9 гривень. Незважаючи на підвищення тарифів, електроенергія в Україні залишається найдешевшою в Європі.
Також експерти радять:
Холодильник поставити в 10 см від стіни і подалі від батарей і прямих сонячних променів. Для того, щоб скоротити споживання електроенергії холодильником, варто поставити його в прохолодне і темне місце – подалі від плити і вікна.
Правильно користуватися пилососом та пральною машинкою. Пилосос найбільше споживає електрики в момент включення – не варто часто вимикати і вимикати його під час прибирання. Також заповнений пилом пилосос витрачає до 20% більше електрики.
При завантаженні бака пральної машини лише наполовину, 50% її потужності витрачається марно. Прання при температурі 30 °С замість звичних 40 °С дозволяє заощадити 40% енергії.
Чи допоможе електричний бойлер економити на гарячій воді?
Інвестиції: 5 тисяч гривень
Як довго будуть окупатися: не встигне окупитися
Вартість бойлера коливається в межах від 1500 – 7000 гривень. “Це залежить від потужності, обсягу бойлера. Крім того, є накопичувальні бойлери, а є бойлери для проточної води. Накопичувальні дозволяють користуватися водою навіть тоді, коли її відключили”, – говорить фахівець мережі магазинів.
Бойлер на 80 літрів і потужністю 2500 Вт (цього обсягу достатньо для сім’ї з трьох осіб) коштує 5000 гривень. Такий бойлер нагріває воду до 65 градусів вище нуля (температуру можна вибрати). Щоб розрахувати споживання електроенергії, потрібно дізнатися час підігріву води:
Т = 0,00116 × об’єм бака × (кінцева температура – початкова температура)/ потужність
Такий бойлер на підігрів 80 літрів води на 40 градусів витрачає 1,48 години і 3,7 кВт*год електроенергії. У той же час, щоб підігріти кубометр води доведеться використовувати 46,25 кВт*год. На даний момент кожен кіловат електроенергії коштує 71,4 копійок (при споживанні до 100 кВт). Отже, за кожен кубометр гарячої води доведеться заплатити 46,43 гривні: 33,02 гривні за світло і 13,43 за холодну воду. При цьому “Київенерго” продає такий же об’єм води за 83,1 гривні.
Однак варто врахувати, що при споживанні понад 100 кВт, кубометр гарячої води з бойлером обійдеться в 73 гривні, а після березня – в 91,13 копійок. Таким чином, підігрівати воду бойлером буде вигідно тільки до березня наступного року.
В середньому сім’я з трьох осіб за місяць використовує 5 кубометрів гарячої води. З бойлером це від 232 до 365 гривень, а без нього – 415 гривень. Отже, бойлер до березня окупиться в кращому випадку на 22%. Крім того, якщо підігрівати воду не на 40 градусів, а приміром, на 50 – вартість гарячої води зросте на 18%.
Як пояснює Сергій Свистюк, рішення власника квартири про встановлення бойлера залежить не тільки від тарифу, але і ще від декількох нюансів: наприклад, як часто відбуваються перебої з гарячим водопостачанням. Мають значення і такі персональні фактори, як наявність обліку, виставлення рахунків за гарячу воду за кількістю прописаних в квартирі або по лічильником. Крім того в різних містах України різні тарифи на гарячу воду. Тому завжди потрібно робити індивідуальний аналіз, рахувати, вигідно чи ні. “Можна сказати з упевненістю – в усьому світі централізоване теплопостачання дешевше, ніж індивідуальне. Що відбувається з тарифами на електроенергію, ми всі бачимо і відчуваємо. Тому кожен повинен сам для себе зважити необхідність встановлення бойлера”, – говорить експерт.
За скільки окупиться двозонний лічильник на електроенергію?
Інвестиції: 1376 гривень
За скільки окупляться: три роки
Двозонний лічильник на електроенергію разом зі встановленням коштує 1376 гривень. Такий лічильник дозволяє вночі платити за “світло” за спеціальним тарифом – на 50% дешевше.
Наприклад, якщо при використанні до 100 кВт*год кожен кіловат на даний момент обходиться в 71,4 копійок, вночі (з 23 вечора до 7 ранку) за цей же обсяг електроенергії доведеться заплатити всього 35 копійок. Цієї зими, після перегляду тарифів, за 150 кВт*год доведеться платити 193,5 гривні. Якщо активно користуватися електроприладами в нічний час – прати, пилососити і т. п – багатозонний лічильник зможе окупитися, за оцінками “Київенерго”, за три роки.
Також двозонний лічильник дозволить ефективніше використовувати електричний бойлер.
Чи вигідно утеплювати квартиру і як економити до 50%
Менеджер компанії ДТЕК Сергій Свистюк, який проводить тренінги з енергозбереження для ОСББ, пояснює: найдорожче для українців обходиться опалення. Утепливши будинок і встановивши тепловий пункт, можна економити на “комуналці” більше 50%.
“Потрібно всім будинком взяти кредит і виплачувати по місяцях. Зі зростанням тарифів окупність таких витрат підвищується. Для цього потрібно створити ОСББ і об’єднатися. Кредит витратити на встановлення теплового лічильника, утеплення будинку, заміну вікон, модернізацію”, – каже експерт Національного екологічного центру України з енергозбереження Ганна Шумейко.
Як платити за "комуналку" на 50% менше: міфи і реальні підрахунки
Сергій Свистюк зазначає: тепловий лічильник на квартиру в типовій багатоповерхівці встановити неможливо з технічних причин. “З вертикальної однотрубної системи опалення з подачею знизу або згори жодна компанія-постачальник не погодиться встановити лічильник”, – розповідає експерт. Тому в першу чергу тим, хто хоче платити за “комуналку” менше, необхідно створити ОСББ і утеплити весь будинок.
Після встановлення лічильників, пояснює менеджер ДТЕК, необхідно задуматися про регулювання споживання ресурсів. “Якщо це стосується системи опалення, то це повинні бути погодозалежні регулятори, балансувальні клапани на стояки, терморегулятори на батареях у квартирах”, – розповідає Сергій Свистюк. Така система у будинку на 100 квартир може обійтися в 300 тисяч гривень, тобто всього за 3000 гривень з кожної квартири. Таке обладнання дозволить економити від 15 до 30% тепла і окупиться за 2-3 опалювальні сезони.
Найдорожче обійдеться комплексне утеплення будинку (заміна вікон та дверей, утеплення стін і швів). При цьому на даний момент практично в кожному місті діє програма підтримки ОСББ. Приміром, у Києві 70% витрат на утеплення будинку компенсують з міського бюджету, а ще 30% доводиться збирати мешканцям. В середньому, як зазначає менеджер ДТЕК Сергій Свистюк, кожній квартирі доведеться заплатити за утеплення свого будинку всього кілька тисяч гривень.
“Якщо в будинку холодно, то в першу чергу потрібно створювати комфортні умови. Якщо стіни “діряві”, потрібно їх ремонтувати. Якщо вікна “діряві”, треба їх замінити. Потрібно визначати для конкретного випадку, що потребує заміни. А якщо грошей на все вистачає, то потрібно робити все в комплексі. Це дозволить досягти максимального ефекту”, – розповідає експерт у сфері енергоефективності.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас