Україна готує перенесення стартового комплексу РКК "Циклон-4" до Північної Америки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готує перенесення стартового комплексу РКК "Циклон-4" до Північної Америки

Світ
1223
Україна відпрацьовує плани розміщення в Північній Америці стартового комплексу ракетно-космічного комплексу (РКК) “Циклон-4”, що будувався раніше спільно з Бразилією на космодромі Алкантара (Бразилія).
Як повідомляє американський спеціалізований ресурс SpaceRef, українське “Конструкторське бюро “Південне” (КБП, Дніпро) за дорученням Державного космічного агентства України (ДКАУ) веде в Північній Америці пошук ділових та інвестиційних партнерів для розвитку пускової інфраструктури “Циклон-4”, а також організації продажів, маркетингу та управління проекту. Опрацьовуються варіанти розміщення стартового комплексу в США і Канаді.
Згідно з озвученими SpaceRef оцінками КБП, розміщення українського РКК “Циклон-4” в Північній Америці забезпечить американським замовникам можливість при незначному експортному контролі проведення оперативних пусків за конкурентними цінами з високою надійністю. Як уточнює розробник, в цілому до цього часу забезпечений 221 успішний запуск ракет-носіїв (РН) сімейства “Циклон”.
Вартість запуску за допомогою РН “Циклон-4” на сонячно-синхронну орбіту корисного навантаження масою 3,7 тонн становитиме $45 млн. Розробка РН “Циклон-4” на сьогоднішній день вже завершена. Будівництво першої РН також в завершальній стадії.
“За умови достатнього і своєчасного фінансування будівництво космодрому триватиме 2,5 роки, оскільки наземне обладнання РКК “Циклон-4” також вже розроблено і частково виготовлено”, – наголошується в повідомленні.
Як повідомлялося, влітку 2015 роки укладений Бразилією і Україною в 2003 році договір про довгострокове співробітництво щодо використання РН “Циклон-4” на пусковому центрі Алкантара був в односторонньому порядку денонсований бразильською стороною. Рішення про денонсацію договору набуло чинності влітку 2016 року.
Вартість проекту, згідно з раніше озвученими даними, оцінювалася в $488 млн, розподіл часток сторін – 50% на 50%. Фінансування здійснювалося частково за рахунок бюджетних, частково – за рахунок кредитних ресурсів.
Ступінь готовності РН “Циклон-4” на сьогодні становить близько 90%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас