Олексій Шершень: Як заощадити на освітленні українських міст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олексій Шершень: Як заощадити на освітленні українських міст

Енергетика
870
За даними Програми ООН щодо населених пунктів, міста споживають 75% світового обсягу енергоносіїв. З урахуванням того, що з кожним роком кількість населення збільшується (до 2030 року дві третини населення планети житимуть у містах), незабаром людство може зіткнутися із серйозним дефіцитом електроенергії, а також високими витратами на використання енергоресурсів. І Україна – не виняток.
Один з варіантів вирішення проблеми браку енергоносіїв – збільшення енергоефективності освітлення, адже близько 19% виробленої у світі електроенергії йде саме на нього.
Настав час нових технологій
Досягти серйозного економічного ефекту можливо, наприклад, завдяки обмеженню використання старих технологій. Так, в Європі і деяких країнах Азії вже давно введені обмеження на ввезення і виробництво ламп розжарювання.
Як правило, такі лампи перетворять всього 10% споживаної електроенергії для створення світла, а решта йде на нагрівання. Втрачати 90% електроенергії – занадто дороге задоволення з точки зору вартості електрики.
Сьогодні весь світ вже зрозумів ефективність переходу на LED-технології – за останні 10 років кількість ламп розжарювання, що купуються і продаються, знизилася в два рази (з 12 до 6 млрд штук).
Згідно з дослідженням The Climate Group, повний перехід на світлодіодне освітлення може зменшити споживання енергії на освітлення на 40%, а також знизити витрати на обслуговування обладнання на 130 мільярдів євро.
Саме час і Україні задуматися про можливості економії та підвищення енергоефективності від світлодіодних технологій.
Попит народжує пропозицію
Дуже багато міст сьогодні замислюються над тим, як заощадити і оптимізувати свій бюджет, щоб вивільнити фінанси для додаткових проектів з покращення якості життя у місті.
Ми бачимо, що за останні кілька років кількість запитів на оновлення освітлення міст в Україні дійсно зросла. Можу сказати, що сьогодні Philips Lighting залучена відразу в кілька таких проектів як у великих, так і в маленьких містах.
Причому адміністрації розглядають різні сценарії фінансування, бо сьогодні великі проекти модернізації міського освітлення насправді потребують значних початкових інвестицій.
Торік в Україні було прийнято низку законодавчих актів, які дозволяють містам розраховувати на реалізацію таких ініціатив за рахунок інвестора, тобто здійснити масштабний проект з модернізації освітлення міста можливо за рахунок зовнішнього донора.
Один з фінансових механізмів, який дозволяє міській владі працювати за таким сценарієм – енерго-сервісні контракти. Зовнішня компанія або інвестор бере на себе реалізацію проекту та закупівлю обладнання, місто зі свого боку оплачує послуги компанії на щомісячній основі за рахунок економії на електроенергії.
Безпека для міста і його жителів
Відомо, що біле світло сприймається людиною як світліше. Сьогодні міста в Україні, Київ, наприклад, більшою мірою освітлені натрієвими лампами, які дають жовте світло і сильно спотворюють передачу кольору (кольори не дуже натуральні). І хоча натрієві лампи споживають мало електроенергії, їх передача кольору досить низька, тобто ви все одно бачите спотворені кольори.
При нерівномірному освітленні деяких вулиць, водій при русі може спостерігати так зване «моргання». Оптика сучасного світлодіодного світильника дає можливість поширити світло на дорозі більш рівномірно.
Приміром, у Philips Lighting є рішення, які дозволяють освітлювати пішохідні переходи під певним кутом, щоб світло не сліпило водія і була вирішена задача освітити перехід таким чином, щоб була освітлена лише «зебра».
У стратегії розвитку Києва і ще кількох міст цьому приділено належну увагу. Якщо говорити про конкретні цифри, то згідно з результатами деяких досліджень у цій сфері, біле світло світлодіодів завдяки забезпеченню кращої видимості допомагає скоротити кількість ДТП на 30-40%, у тому числі нещасних випадків зі смертельним наслідком – на 50%. Тобто світлодіодні рішення роблять дороги і вулиці безпечнішими, а значить, жителі почувають комфортніше в вечірній і нічний час.
До того ж, у всьому світі зростає кількість джерел світла – за оцінками експертів, до 2030 року кількість світлових точок по всьому світу збільшиться на 35%. А значить, споживання електроенергії зростає. Реалізація проектів із заміни освітлення на світлодіодні дозволить знизити навантаження на мережі, і відповідно, знизити можливість виникнення надзвичайних ситуацій.
Міста відрізняються одне від одного
За статистикою, 15% електроенергії припадає на освітлення вулиць – це середні глобальні цифри. Однак, коли мова заходить про Україну, нам варто враховувати локальні особливості.
Так, вулиці у великих містах (таких як Київ, Дніпропетровськ тощо) освітлені в нічний час, а в маленьких – освітлення вулиць вночі може виключатися. Тобто якщо середня тривалість роботи світильників у великих містах може досягати 10 годин, то для маленьких – наприклад, 4 години на добу.
Ще одна особливість – у всіх містах вартість електроенергії різна.
Одне місто поділилося з нами цікавою інформацією – міська адміністрація змогла заощадити, почавши вимикати світильники не о 6:15, а в 6:00 рівно. Враховуючи, що з 6-ї години ранку діяв вже інший тариф, ці 15 хвилин коштували місту дорожче, ніж, наприклад, цілу годину освітлення до 6:00.
Ще один приклад економії: можна знижувати рівень освітленості в якісь певні години, наприклад, з 1 до 4 ранку, коли жвавість у місті значно нижча, ніж в інший час.
При наявності всіх необхідних технологій і доступних прийнятних фінансових інструментів, очевидності всіх переваг модернізації вуличного освітлення, справа залишається за малим. Питання полягає в тому, чи готові до таких змін у міських адміністраціях, чи вони продовжать вимикати світло ночами?
Олексій Шершень, Директор компанії Philips Lighting в Україні
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас