Що підтримуватиме попит на валюту у вересні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що підтримуватиме попит на валюту у вересні - експерт

Валюта
4353
Валютний ринок у вересні може стабілізуватися в широкому 4-6% торговому діапазоні. Ключові фактори тиску на гривню,що активізувалися в серпні, збережуть свій вплив: закупівля енергоресурсів, гальмування співробітництва з міжнародними кредиторами, слабкість експорту, політичні і воєнні ризики.
Попит на валюту буде формуватися на тлі необхідності закупівлі енергоресурсів для проходження опалювального періоду, а також з боку нерезидентів, що виводять дивіденди і прибуток, і аграріїв в рамках погашення осінніх кредитних залучень. В цілому, активізація ділової активності у вересні буде сприяти більш активній позиції покупців для поповнення товарних запасів і формування фінансових запасів до нового року.
Крім того, зберігаються девальваційні настрої населення, які посилюються ризиками активізації бойових дій на Донбасі і введення воєнного стану, відсутністю співпраці з МВФ і міжнародної фінансової допомоги.
«Падіння гривні сприяє утриманню іноземної валюти на руках населення і компаній, тим більше з огляду на бюджетні орієнтири на 2017 рік в 27,2 грн за долар США. І для відновлення продажів необхідна курсова стабілізація, хоча б протягом кількох тижнів», – зазначає Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
Важливим фактором впливу на курс також виступають негативні тенденції на світових сировинних ринках за ключовими для України напрямками експорту: зерно, метали. У свою чергу, російське ембарго і обмеження транзиту через РФ, економічна слабкість європейського, близькосхідного і середземноморського регіонів будуть обмежувати споживання українських товарів.
Стримувати попит на валюту, на думку експерта, буде зростання комунальних тарифів, зниження порога готівкових операцій, а також перехід банківської системи до депозитів без можливості дострокового зняття, що в цілому буде обмежувати ліквідність для купівлі валюти. У разі різкого обвалу курсу гривні нижче позначки 27 грн за долар на валютний ринок варто очікувати виходу НБУ, у якого зараз достатньо можливостей для стабілізації курсу й утримання контролю на валютному ринку.
Курс безготівкового долара США в базовому сценарії у вересні може становити 26-27,5 грн, готівкового – 26-27,5 грн. Визначальним фактором динаміки виступатиме ліквідність системи, і за відсутності зовнішньої підтримки курс може досягти позначки 28,8 грн за долар. У разі форс-мажорних обставин, таких як ескалація конфлікту на Донбасі, перевибори, дестабілізація банківської системи, можливе більш глибоке падіння гривні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас