Зустрічаємо осінь з новою гривнею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зустрічаємо осінь з новою гривнею

Казна та Політика
843
Минулого тижня Національний банк України презентував пам’ятну банкноту номінальною вартістю 20 гривень, присвячену 160-річчю з дня народження українського письменника Івана Франка. А відучора пам’ятні банкноти, тираж яких становить один мільйон штук, вже в обігу. Нова купюра помітно змінилася не тільки новими квітами і захисними елементами, але і внутрішнім складом паперу. Відтепер в банкнотному папері переважає як бавовна, так і льон. В першу чергу, такі зміни дозволили зменшити витрати на її виготовлення, але також додали купюрі міцності. На прикладі презентованої пам’ятної банкноти розглянемо нові елементи захисту гривні, що мінімізують шанси на підробку національної валюти.
Підробок стало менше
Національний банк відрапортував, що на сьогоднішній день ситуація з підробленими банкнотами національної валюти є контрольованою і не несе загрозливого характеру.
Згідно зі статистикою, в 2015 році на 1 млн штук справжніх банкнот гривні припадало близько 2,7 тис. шт. підроблених банкнот (у 2014 році – 3 тис. шт., в 2013 році – 3,5 тис. шт., в 2012 році – 4,1 тис. шт., у 2011 році – 3,4 тис. шт.). За підсумками I півріччя 2016 маємо такі ж показники за кількістю вилучених з обігу підроблених банкнот гривні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Для прикладу НБУ наводить країни Євросоюзу, виходячи з даних офіційного сайту Європейського центрального банку, за підсумками 2015 році цей показник становив приблизно 49,9 тис. штук підроблених банкнот євро (у 2014 році – 48 тис. шт., в 2013 році – 43 тис. шт., у 2012 році – 35 тис. шт., в 2011 році – 46 тис. шт.). Перейдемо до оновленої національної валюти номіналом 20 гривень.
Що нового в 20-ці?
Над модернізацією купюри добре постаралися. На банкноті введені нові оптико-змінні елементи захисту. Безперечно, такі нововведення дозволять неозброєним оком визначати справжність грошей. Приміром, новий елемент SPARK, який поступово змінює колір при зміні кута нахилу банкноти. “Віконна” захисна стрічка зі своїм ефектом руху фонових зображень, яка передає звичний для багатьох 3D-ефект.
Приємно, що розмір купюри залишився колишнім 69х130 мм. Власне, як і колір, пам’ятна банкнота має переважаючий зелений колір і тонований під цей колір банкнотний папір.
Елементи захисту і їх характеристика
Як вже згадали вище, банкнота надрукована на спеціальному тонованому папері із переважним світло-зеленим відтінком, який відповідає своєму основному кольору зображень, що є на банкноті.
Змін зазнало зображення портрета Івана Франка: він став чіткішим і змінив свою звичну локацію. А водяний знак із зображенням письменника перетворився на багатотонове з повтореннями портретне зображення, надруковане на лицьовому боці банкноти.
Захисна полімерна стрічка занурена вже в товщу паперу, при цьому вона стає видимою при розгляді лицьового боку банкноти проти світла.
Завдяки збільшувальному скла при розгляді банкноти проти світла видно зображення – “20” грн, цифрове позначення номіналу “20”, що продовжується у два рядки, а також тризуб.
Нове впровадження – “віконна” стрічка проявляється тільки при зміні кута нахилу банкноти. Її унікальність полягає ще в тому, що даний полімерний захист оснащений кінематичним ефектом.
Банкнота змінилася не лише візуально, але і тактильно. На ній з’явилися рельєфні елементи зображень, шорсткість яких можна легко намацати навіть в непроглядній темряві. В цілому, це не нове впровадження, такий елемент вже звичний для більшості, у кого в кишені вже є нова оновлена 500-гривнева купюра.
В оновленій двадцятці рельєфні елементи присутні тільки на лицьовому боці. Для більшої впевненості, що банкнота справжня, у нижній лівій частині банкноти можна на дотик знайти цифрове позначення номіналу “20”, а також горизонтальні штрихи в двох нижніх кутах банкноти; зображення малого Державного герба України і напис “Двадцять гривень”, “Україна”, “Національний банк України”.
Передбачили, загалом, все. При розробці врахували ще людей, у яких ослаблений зір. Для ідентифікації номіналу купюри в нижньому лівому куті лицьового боку банкноти розміщено рельєфний елемент у вигляді трикутника, що має темно-оливковий колір.
Посередині правого краю банкноти приховано “потаємне”, така тавтологія утворюється, але тим не менше – вона підтверджує суть латентного зображення цифрового позначення номіналу “20”. Цифра стає видимою тільки при розгляданні банкноти на рівні очей проти світла під гострим кутом: темні на світлому фоні – при розгляданні банкноти з довгої сторони, світлі на темному фоні – при розгляданні банкноти з короткої сторони.
На поверхні купюри ретельно приховані різні мікротексти. На жаль, але ці повторювані написи можна прочитати тільки зі збільшувальним склом.
Цбого разу гривню оснастили райдужною печаткою, що передбачає поступовий перехід одного кольору в інший на графічних елементах зображень.
На банкноті також розміщені елементи захисту, які мають магнітні властивості, а також елементи зображень, видимі під впливом ультрафіолетового опромінення і в інфрачервоному діапазоні спектра.
Зустрічаємо осінь з новою гривнею
За словами заступника глави Національного банку Якова Смолія, в світі такий вид продукції, як пам’ятні банкноти, є досить популярною справою. Наприклад, пам’ятні банкноти випускають Польща, Білорусь, Казахстан та інші країни.
Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас