Що в Україні буде з цінами на їжу цієї осені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що в Україні буде з цінами на їжу цієї осені

Особисті фінанси
1661
Валютні гойдалки, затримка з черговим кредитним траншем від МВФ і наростання економічної нестабільності в країні вселяють в українців нерадісні передчуття.
Хороший урожай овочів спровокував їх масштабне здешевлення і по більшості позицій ціни зараз нижчі, ніж рік тому.
Експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Євген Двірник. На його думку, восени овочі будуть відносно дешевими, бо зараз ціни за деякими позиціями наполовину менші, ніж рік тому.
Інша річ, що аграрії мало інвестують у будівництво сучасних сховищ, а тому до зими урожай може просто не долежати, що само по собі цілком здатне спровокувати подорожчання.
Експерт у сфері аграрного бізнесу Денис Марчук вважає, що в грудні картопля буде продаватися по 6-7 грн./кг, а не по 3-4 грн., як зараз. Капуста і морква можуть подорожчати на 2-3% (до 5-7 грн. і 4 грн./кг відповідно).
М’ясо для багатих
Зовсім іншою може виявитися ситуація з молоком і м’ясом.
Як зазначає Євген Двірник, м’ясо-молочна продукція за 8 місяців минулого року стала дорожчою на 25-30%, а за той же період 2016 р. свинина пішла в мінус на 3%, а от молочка стала дорожчою на 7%.
“Цього року курятина подорожчала на 9%, до 40 грн./кг, середня ціна на свинину становила 68 грн./кг, на яловичину – 82 грн./кг”, – розповів Євген Двірник. У подальшому, на його думку, експорт курятини буде тиснути на внутрішні ціни, розкручуючи “м’ясну інфляцію”.
“Додатково м’ясо подорожчає приблизно на 5% за рахунок збільшення вартості кормів. Тобто, цілком ймовірно, що восени курятина буде коштувати вже 45-50 грн./кг”, – вважає Денис Марчук.
Свинина також може зрости в ціні. За даними Асоціації свинарів України, всього за тиждень у другій половині серпня ціни на свиней у живій вазі зросли на 5%. В кінці місяця ціни досягли рівня 33,5-34 грн./кг “живця”, що вже близько до великодніх показників, які вважаються максимальними для цього ринку.
“В останні роки в м’ясному споживчому кошику українця 55% припадає на м’ясо птиці, 35% – на свинину і близько 9% – на яловичину. Решта – на інші види м’яса, наприклад, кролятину. Головна причина такого розподілу – вартість м’яса, а не смакові уподобання населення”, – пояснює Денис Марчук.
Молоко за шкідливість
Закупівельні ціни на молоко з осені також почнуть рости. Головна причина – масове вирізання поголів’я і закінчення сезону “великого молока”, тобто падіння надоїв.
“У серпні закупівельна вартість молока становила 5,8 грн./л. У вересні-жовтні вона досягне 7-8 грн. В підсумку на 10% подорожчає вся молочка”, – прогнозує Денис Марчук.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас