Виявлена нова бактерія, невразлива до антибіотиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виявлена нова бактерія, невразлива до антибіотиків

Світ
1482
Американські дослідники виявили перший штам кишкової палички, стійкий до широкого спектру антибіотиків.
Раніше не раз з’являлися дані про те, що боротися з небезпечними бактеріями стає дедалі складніше. Влітку 2014 року в одну з лікарень міста Ньюарк (штат Нью-Джерсі) звернувся 76-річний чоловік, який емігрував з Індії: у нього була висока температура і біль в боці.
Раніше у цієї людини виявили рак простати, для лікування якого застосували променеву терапію. Як виявилося, пацієнт також страждав від рецидивуючої інфекції сечовидільної системи, яка і спричинила температуру і біль.
В результаті обстеження з’ясувалося, що в сечі хворого є штам кишкової палички, для якої не страшні карбапенеми (вони є класом β-лактамних антибіотиків, що мають широкий спектр дій). Крім цього, штам демонстрував стійкість до колістину – дуже потужного препарату, який використовується тоді, коли звичайне лікування не допомагає.
Як показав аналіз, виявлені бактерії мають гени MCR-1 і blaNDM-5, які сприятимуть розвитку стійкості до антибіотиків. Вони розташовані в плазмідах: це невеликі сегменти ДНК, які можуть переміщатися від однієї бактерії до іншої. В результаті стійкість до лікарських препаратів може поширюватися і на інші мікроорганізми.
Вчені стверджують, що цей штам кишкової палички не призвів до великого спалаху інфекції. Тим часом дослідники не виключають можливість існування інших небезпечних штамів, також стійких до антибіотиків.
За матеріалами:
Телеграф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас