Податкова реформа не зможе принести швидкі політичні дивіденди, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова реформа не зможе принести швидкі політичні дивіденди, - експерт

Казна та Політика
314
Недосконалість податкового закону – його постійна невід’ємна властивість, обумовлена самою природою податкових відносин, динаміка яких вимагає постійного доопрацювання його тексту. Навколо податкової реформи багато популізму – ZN.UA
Головна хвороба вітчизняного податкового реформування – ступінь узагальнення. “Реформатори” і навколореформаторское оточення розглядають проблеми оподаткування з висоти пташиного польоту, що дозволяє “не помічати” незручних і взагалі мало важливих для реформаторів деталей, незрозумілих ані їм, ані виборцю, вважає доктор юридичних наук, професор кафедри фінансового права Київського національного університету Данило Гетманцев .
Про це він пише в своїй статті “Податкова реформа: до радикальності прогресивні норми закону повністю нівелюються правозастосовчою практикою” в тижневику “Дзеркало тижня. Україна”. На думку автора, “запит суспільства на поверховий підхід до складних питань породжує цілу касту експертів, які оперують виключно простими до примітивності шаблонами, що пояснюють будь-яку проблему, дозволяють призначати ворогів і рятують невибагливого споживача від необхідності думати.
Одним з таких шаблонів, що стоять в ієрархії аргументації будь-якої сучасної “експертної” дискусії рівня привокзальної пивної, десь між “немає грошей, бо крадуть” і “в усьому винні олігархи”, є теза про недосконалість, заплутаність, штучну складність і недалекість українського податкового законодавства, яка набула у нас аксіоматичної сили. Убогість вітчизняного податкового права, на думку “експертів”, посилюється на тлі досконалості податкового законодавства тих країн ЄС і США, де “все добре”, все краще, ніж у нас, до спільності з якими ми прагнемо з таким завидним натхненням, незважаючи на повну відсутність взаємності”.
Водночас, за словами професора Гетманцева, “недосконалість податкового закону – його постійна невід’ємна властивість, обумовлена самою природою податкових відносин, динаміка яких вимагає постійного доопрацювання його тексту”. Автор зазначає, що “Податковий кодекс, ухвалений 2010 року, який в подальшому системно допрацьовувався, є якщо не одним з кращих, то, принаймні, далеко не найгіршим зразком податкової кодифікації в світі. Закон містить, можливо, не досконалі, але чіткі і вже відпрацьовані на практиці ефективні механізми, деякі з яких є набагато більш прогресивними, ніж їхні закордонні аналоги. До того ж він простіший ніж закордонні аналоги.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас