Ефективний бюрократ чи злий «коп»: навіщо Порошенку знадобився Ігор Райнін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ефективний бюрократ чи злий «коп»: навіщо Порошенку знадобився Ігор Райнін

Казна та Політика
479
Новий глава Адміністрації президента вестиме жорсткішу роботу з олігархами і депутатами, припинить розмови про позачергові парламентські вибори і налагодить внутрішню роботу апарату, вважають експерти.
Напередодні зазвичай бурхливого осіннього політичного сезону президент Петро Порошенко несподівано для багатьох змінив главу своєї Адміністрації. Давнього бізнес-партнера президента Бориса Ложкіна замінив політичний соратник президента з часів Помаранчевої революції і до вчорашнього дня губернатор Харківської області Ігор Райнін.
43-річний новий глава АП починав кар’єру в 1990 році техніком-наладчиком газового обладнання, у 1998-му перейшов на держслужбу главою Коломацької райдержадміністрації на Харківщині. З 2001-го 10 років працював у Харківській облдержадміністрації, після приходу до влади Януковича – пішов у бізнес аж до листопада 2014 року. Три місяці був заступником глави Адміністрації президента, поки 3 лютого 2015 року не очолив Харківську область. В декларації чиновника – майже мільйон гривень прибутку за минулий рік.
Попередник Райніна – Борис Ложкін – після двох років на високій посаді очолив Інвестиційну раду при президенті, а також буде займатися бізнесом.
Співрозмовники НВ стверджують: новий глава АП досить жорсткий і ефективний бюрократ, звичних для попередника довгих переговорів і дотримання балансу інтересів очікувати не варто.
З чим пов’язане призначення нового глави президентської канцелярії напередодні вирішального, на думку багатьох експертів, політичного сезону – Осінь 2016?
Гра в «поганого копа»
Колишній глава АП Борис Ложкін був відомим переговорником. Під час конфлікту з Коломойським саме він «розрулив» його протиріччя з президентом з мінімальними втратами і домігся того, щоб екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пішов з уряду, зберігши політичну конструкцію. З одного боку – це давало Ложкіну простір для маневрування, з іншого – обтяжувало його зв’язками та зобов’язаннями з багатьма людьми.
«Райнін показав себе як досить жорсткий управлінець в непростому регіоні. Це функція керівника канцелярії президента – бути більш жорстким виконавцем і ця роль більше підходить саме Райніну. Якщо згадати американські фільми, то Райнін буде грати роль злого поліцейського, а Ложкін, який нікуди з Адміністрації не пішов – доброго», – припускає політолог Євген Магда.
Експерт нагадує, що як мінімум до кінця року Райнін з Ложкіним працюватимуть в парі, але настав час для того, щоб залученням інвестицій на вищому державному рівні займалася особа, максимально наближена до президента.
Роль «поганого копа» знадобиться новому главі Адміністрації президента і у зміцненні владної вертикалі в регіонах. Політолог Тарас Березовець нагадує, що за рік роботи в Харківській області Райнін звів нанівець роль скандального екс-губернатора Михайла Добкіна і «придушив» амбіції мера Геннадія Кернеса.
«Райнін в перший день на посаді проговорився, що його завданням стане перегляд владної вертикалі. Потім поправився, що мова йде не про губернаторів, а про глав районних адміністрацій. З цього я роблю висновок, що заміною глав обласних адміністрацій буде займатися саме він. Буде отаким «чистильником» регіональних еліт. Це у Ложкіна скрізь були зв’язки, а з Райніна що взяти? Він сам по собі досить жорстка людина і йти на конфлікти – для нього не проблема», – вважає Березовець.
Ефективний бюрократ
Всі без винятку опитані експерти стверджують: Петро Порошенко особливо цінує бюрократичні здібності Ігоря Райніна. Суміш адміністративних інтриг з жорстким стилем поведінки дозволяла останньому досягати відчутних успіхів.
«Останнім часом в АП було все більше претензій, починаючи з банального: звернення до президента або ігнорувалися, або надавалися з порушенням усіх можливих термінів. Райнін – дуже хороший адміністратор, тому можна сподіватися принаймні на підвищення результативності роботи канцелярії», – переконаний директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.
Політолог Вадим Карасьов підтверджує: ставку на Райніна зробили, щоб нічого не змінювати в політичному плані, але поліпшити саму систему функціонування бюрократичної машини.
«Саме рутинна робота, адміністрування в Адміністрації президента може змінитися на краще, тому що Райнін – хороший бюрократ, якісний менеджер. З такою апаратною хваткою, як у Райніна, плюс вміння працювати з партіями Ковальчука [Перший заступник глави Адміністрації президента України Віталій Ковальчук] – Адміністрація може затьмарити собою і Кабмін, і навіть РНБО», – говорить Карасьов.
Заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політолог Олексій Голобуцький нагадує, що для Порошенка стало символічним проходження екватора свого першого президентського терміну. Після зменшення впливу олігархів і збереження парламентської коаліції – з’явилося вікно можливостей, яке президент постарається використати найбільш ефективно.
«Виникла необхідність займатися жорсткою адміністративною роботою, забезпечити керованість ситуації у регіонах і тісно співпрацювати з урядом, щоб досягти економічних результатів. Райнін може впоратися з трьома цими пунктами, з останнім – йому допоможе Ложкін з Гройсманом», – пояснює нову владну конструкцію Голобуцький.
Звільнення Ложкіна з АП – факт з ряду інших, коли люди з бізнесу, які прийшли на державну службу, повертаються у приватний сектор. Їхні місця займають професійні бюрократи, такі як Райнін.
«Ложкін – офіційний доларовий мільйонер, для нього державна служба – майже волонтерство. Райнін в цьому сенсі – класичний бюрократ, який намагається максимально чітко виконувати вказівки», – підсумовує Магда.
Ілля Лукаш
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас