Експерти розповіли, як оцінюють можливість дефолту України в найближчі роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, як оцінюють можливість дефолту України в найближчі роки

Казна та Політика
2564
Експерти оцінюють можливість дефолту України в найближчі 3 роки в 17,8%.
Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на опитаних експертів.
Експерти оцінюють можливість дефолту країни в 17,8%, беручи до уваги такі фактори, як стан економіки, непогашену заборгованість і політичні ризики.
Це третій за величиною показник в світі після Венесуели і Греції.
Також наголошується, що через рік після того, як Україна провела реструктуризацію боргу в 18 млрд доларів, ринок облігацій країни знову починає відхилятися від курсу.
Якщо в перші сім місяців року Україна лідирувала серед ринків, що розвиваються Європи, то в серпні українські облігації втратили частину зростання після того, як відносини з Росією, що загострилися через Крим, продемонстрували загрози для національної безпеки.
“Ралі українських облігацій підігрівали “короткі гроші”, яким властиво дуже швидко йти з ринку”, – сказав старший стратег Danske Bank A/S в Гельсінкі Володимир Миклашевський, який рекомендує продавати всі боргові папери України, крім бондів з найкоротшим терміном погашення.
За його словами, занадто великою є невизначеність навколо програми МВФ і занадто високими – політичні ризики, щоб обговорювати випуск нових облігацій в рамках програми співпраці.
Українські облігації подорожчали в січні-липні на 14%, оскільки фонди ринків, що розвиваються, які орієнтуються на прибутковість, майже втричі збільшили частку цих паперів.
На кінець липня на Україну припадало 1,4% їхніх боргових портфелів, що відповідає рівню вкладень в облігації Індії, Казахстану або Румунії, говориться в серпневому огляді ING Groep NV з посиланням на дані EPFR.
Спекулятивні інвестиції в серпні стали йти з України після того, як президент Росії Володимир Путін звинуватив Україну нібито в підготовці терактів в Криму, а український президент Петро Порошенко попередив про загрозу російського вторгнення.
Прибутковість облігацій з погашенням у вересні 2019 року підскочила в серпні на 50 базисних пунктів до 8,42%, це найбільш різкий показник з лютого, коли відставка міністра економіки виявила зростаючу недієздатність уряду.
Загострення відносин між Україною і Росією, а також ескалація більш ніж дворічного конфлікту на сході України погіршили перспективи зростання української економіки.
На думку експертів, економіка країни обсягом 91 млрд доларів в найближчі два квартали може скоротитися на 0,5% після зростання на 1,3% в квітні-червні.
Як повідомляли Украiнськi Новини, експерти погіршили прогнозне зростання української економіки на 0,1 п.п. до 1,0% в 2016 році згідно з консенсус-прогнозом, організованим Міністерством економічного розвитку і торгівлі.
Водночас міжнародні рейтингові агентства Fitch і Standard & Poor’s прогнозують зростання ВВП України на 1% в 2016 році.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас