Скільки води в українському молоці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки води в українському молоці

Аграрний ринок
2030
Україна традиційно вважається країною, де вода є доступним ресурсом.
За оцінками експертів, загальна кількість відновлюваних поверхневих вод в нашій країні становить 136,6 куб. км на рік, а внутрішніх – 53,1 куб.км.
Підземні води оцінюються в 20 куб. км на рік. Коефіцієнт залежності від водних ресурсів, що беруть початок за кордоном України, становить близько 62%, що вважається хорошим показником. Такі дані наводить інвестиційний центр ФАО, який нещодавно спільно з ЄБРР провів дослідження “Україна: вода в харчовому ланцюжку”.
За інформацією дослідників, найбільше води в Україні використовується в регіонах з розвиненим сільським господарством і промисловістю та сухим кліматом. Серед найбільших споживачів, зокрема Дніпропетровська і Херсонська обл..
Обсяги водокористування аналітики оцінюють в 19,24 куб. км на рік. Для порівняння: в 1992 р. ця цифра становила 26 куб. км. на рік. Третина води йшла тоді на потреби сільського господарства, 52% – на промислові потреби, решта – на комунальне споживання.
Зараз, за даними FAO AQUASTAT, промисловість забирає 70% всієї води, 24% йдуть на комуналку і тільки 6% – на сільське господарство. Така істотна зміна структури споживання пов’язана зі значним скороченням зрошення: фактично зрошується лише 27% угідь, що мають обладнання для іригації.
Найбільшими споживачами води є цукрові і молочні заводи (25% і 15% відповідно). У трійці також пивовари (12%). Скажімо, молочники в 2013 р. використовували води на 7,2 млн грн, а це близько 0,5% від загальної вартості переробки. В середньому на 1 л молока йде 3,96л води. Для порівняння: в США цей показник становить 2 л, а на високоефективних заводах – 1л.
На виробництво кілограма масла в Україні і взагалі йде рекордних 240 л води, а для сиру – 231-359 л.
І це при тому, що вода для аграріїв і переробників стала занадто дорогою. Починаючи з 2007 р. її вартість щорічно подвоюється, відзначають дослідники. І наводять такі цифри: в 2007 р. частка витрат на воду в загальному обсязі продажів харчовиків становила 0,02%, а в 2012 р. – вже 0,13%.
Тобто на кожну тисячу гривень продажів харчовики витрачали близько 1, 3 грн на воду. На бізнес тисне і вартість викачування води – 0,7 грн за кожен кубометр.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас