Мінекономіки констатує зниження рівня тіньової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки констатує зниження рівня тіньової економіки

Казна та Політика
502
Міністерство економічного розвитку і торгівлі констатує зниження рівня тіньової економіки на 5 п.п. до 41% в 1 кварталі 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Про це йдеться в аналітичних матеріалах відомства.
Протягом 1 кварталу 2016 року, попри те, що економіка України знову пройшла стрес-тестування на стійкість до негативних змін, тенденція до скорочення рівня тіньової економіки, яка почалася в другій половині 2015 року, збереглася.
За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, в 1 кварталі рівень тіньової економіки становив 41% від офіційного ВВП, що на 5 п.п. менше в порівнянні з показником відповідного періоду 2015 року.
При цьому за підсумками 2015 року рівень тіньової економіки становив 40%, а за підсумками 2014 року – 43%.
Як пояснюють в міністерстві, детінізація стала результатом зміцнення макроекономічної стабільності (інфляція за 1 квартал становила 1,5% проти 20,3% за відповідний період 2015 року), низькою девальвацією обмінного курсу гривні та поліпшенням бізнес-клімату в результаті продовження політики дерегуляції.
Мінекономіки вважає, що детінізація стримується скороченням обсягів кредитування бізнесу при високій вартості залучення ресурсів, несприятливою ​​зовнішньоекономічною кон’юнктурою (низькі ціни на товарних ринках), черговим загостренням відносин з країною – основним торговим партнером – Росією.
Крім того, подальшій детінізації перешкоджають подорожчання ресурсів сільськогосподарського призначення та зміна умов спецрежиму оподаткування ПДВ, збереження значних інвестиційних ризиків (затримка з отриманням чергового траншу МВФ) і існування контрабандних операцій.
Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі оцінює рівень тіньової економіки в 2015 році в 36%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас