Nordea і DNB об'єднуються для роботи в Балтійських країнах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Nordea і DNB об'єднуються для роботи в Балтійських країнах

Фондовий ринок
183
Найбільша в країнах Північної Європи та Балтії фінансова група Nordea і норвезький банк DNB вирішили об’єднати діяльність в Литві, Латвії та Естонії.
Як повідомляється в спільному прес-релізі, очікується, що процес об’єднання завершиться до другого кварталу 2017 року.
Угоду між банками повинні затвердити наглядові органи. До отримання всіх дозволів фінустанови будуть працювати незалежно і продовжувати звичайну діяльність.
У Nordea тверді позиції в сегменті великого бізнесу, у DNB – в сегменті малого і середнього бізнесу. “Новий банк буде мати більш широку доступність і географічне охоплення, беручи до уваги сильні позиції Nordea в Естонії і DNB в Литві, а також рівні позиції на латвійському ринку”, – говориться в повідомленні.
Об’єднання передбачає створення “нового, провідного в Балтії банку з сильними скандинавськими країнами, великого і впливового гравця”, відзначається в спільній заяві. Планується, що в новому банку боку матимуть рівні права голосу, “але різний розподіл прав власності на основі вартості капіталу та вкладу в момент укладання угоди”.
“Nordea став надійним і успішним банком в Балтійському регіоні, твердо займає третє місце на ринку. Зараз настав час зробити новий крок і створювати банк майбутнього. Одночасно ми будемо більшими, географічно будемо покривати більш значні території, запропонуємо більш широкий вибір продуктів. Все це дозволить нам стати основним банком для клієнтів в балтійських країнах”, – зазначила глава Nordea по країнах Балтії Інга Скісакер, слова якої наведені в прес-релізі.
DNB, що володіє більш ніж 70 підрозділами в Балтії, створив динамічну модель діяльності, орієнтовану на клієнта. Новий банк буде краще готовий до зростаючої конкуренції в регіоні та використання його масштабу”, – заявив глава балтійського підрозділу DNB Матс Вермелін.
На прес-конференції в Ризі М.Вермелін уточнив, що новий банк буде зареєстрований в Естонії, а послуги в Латвії та Литві буде надавати через створювані там філії і центри компетенції.
Рішення про реєстрацію в Естонії було прийнято за рекомендацією радників щодо угоди, які оцінювали операційну, юридичну та податкову систему в трьох прибалтійських республіках. Як буде називатися новий банк, поки не відомо, але в бренд буде відображений і ринок праці – Балтія, і зв’язку з власниками – Скандинавія. Об’єднання дозволить створити другий за величиною комерційний банк в Прибалтиці (після Swedbank – ред.).
І.Скісакер повідомила журналістам, що кредитний портфель нової фінустанови в балтійських країнах складе близько 13 млрд євро, сума вкладів – близько 8 млрд євро, а ринкова частка – 26%. Зараз Nordea займає приблизно 16% ринку, DNB – 11%. За її словами, попередні дані показують, що новий банк може зайняти близько 29% кредитного ринку Литви, 30% – Латвії і 22% – Естонії. “Це створить сильну конкурентну основу для нашої діяльності в майбутньому”, – зазначила вона.
Активи Nordea і DNB в балтійських країнах становлять відповідно 8,5 млрд євро і 5,6 млрд євро, штат – 1,3 тис. Та 1,8 тис. осіб.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас