ЄС посилює вимоги до оперативності розкриття інформації компаніями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС посилює вимоги до оперативності розкриття інформації компаніями

Фондовий ринок
195
Європейським публічним компаніям тепер буде складніше відкладати розкриття важливої ​​для учасників фондового ринку інформації.
Відповідно до нового нормативного акту Market Abuse Regulation (MAR), ухваленого ЄС, який набув чинності в липні, у всіх країнах блоку змінюються правила розкриття інсайдерської інформації.
MAR вимагає, щоб вся інсайдерська інформація (наприклад, це стосується випадків, коли менеджмент дізнався про щось важливе, що потенційно може вплинути на рішення про інвестування коштів у цю компанію) розкривалася в максимально короткий термін.
Емітент, як і раніше, може відкласти розкриття інсайдерської інформації, якщо це призводить до порушення його законних інтересів або якщо затримка не означатиме введення ринку в оману і конфіденційність нерозкритої інформації буде збережено.
Однак тепер компанія повинна спеціально фіксувати обставини, пов’язані з ухваленням рішення про відстрочення розкриття інсайдерської інформації.
Крім того, після виходу “відкладеної” новини компанія повинна письмово повідомити регулятору, що це розкриття було зроблено із затримкою, а також пояснити свої мотиви. Британський регулятор вже розмістив на своєму сайті спеціальну форму для сповіщень про затримку розкриття, також він прийняв рішення, що компанія-емітент буде надавати пояснення про причини затримки тільки за його запитом.
Досі в Європі найбільшу жорсткість в питаннях строків розкриття суттєвої для ринку інсайдерської інформації виявляв німецький регулятор.
Німецькі компанії, як видно за новинами, нерідко змушені достроково розкривати, наприклад, квартальні показники, якщо вони сильно відхиляються від очікувань ринку. Так, Volkswagen недавно несподівано розповсюдив новину про більш високі, ніж прогнозувалося, продажі автомашин за квартал. Це, оголосив емітент, призведе до більш високого, ніж очікувалося, прибутку за підсумками півріччя. Авіакомпанія Lufthansa, навпаки, була змушена засмутити інвесторів: через терористичні атаки в Європі попит на квитки впав і її прибуток за 2016 рік знизиться.
MAR також вводить регулювання market soundings – дій компанії щодо промацування інтересу інвесторів до ще не оголошеної угоди. Представникам компаній тепер треба буде спеціально оцінювати, чи розкривають чи вони під час зустрічі з інвесторами, наприклад, якусь інсайдерську інформацію, і, якщо так, попереджати про це осіб, яким ця інформація буде передаватися.
MAR розширює також спектр фінансових інструментів, які підпадають під регулювання, посилює порядок захисту інсайдерської інформації, а також проведення операцій інсайдерів з акціями власних компаній.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас