В БПП пропонують НАПК заблокувати доступ до реєстру електронних декларацій через його вразливість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В БПП пропонують НАПК заблокувати доступ до реєстру електронних декларацій через його вразливість

Казна та Політика
701
Народні депутати Антон Геращенко (фракція “Народний фронт”) та Іван Винник (фракція “Блок Петра Порошенка”) заявляють про вразливість системи Єдиного державного реєстру декларацій і пропонують Національному агентству з питань запобігання корупції (НАПК) повністю заблокувати доступ до неї.
“Я пропоную звернутися до НАПК повністю заблокувати доступ до цієї системи, адже вона де-факто є барахлом”, – заявив В.Винник на прес-конференції в п’ятницю в Києві.
При цьому нардепи продемонстрували скрін-шоти з недостовірною інформацією про члена НАПК Руслана Рябошапку, внесеною в систему.
“Зараз поставлено завдання до 31 серпня цю систему запустити… Приклад цього скрін-шота, який зараз є в системі НАПК, показує, що ніхто не захищений від того, щоб їхні дані були перекручені… Це (електронна система – ІФ) – просто прохідний двір”, – сказав А.Геращенко.
Згідно з інформацією на продемонстрованих скрін-шотах, Р.Рябошапка отримав дохід у розмірі 25 млн грн від розробника програмного забезпечення даної системи. “Цей запис зараз є в системі… З точки зору закону НАБУ має повне право не знаючи, що це зробив не Рябошапка, починати кримінальне провадження, допитувати його”, – пояснив парламентарій.
За словами В.Винника, цей запис було внесено в систему волонтерами-хакерами для експерименту.
“Виявляється, зараз ця система настільки не захищена, що кожен хакер, який захоче внести інформацію – зменшити або збільшити дохід (чиновника в базі – ІФ), – зможе це зробити протягом невеликого проміжку часу, не володіючи серйозними технічними знаннями”, – пояснив А.Геращенко.
Як повідомлялося, Держспецзв’язку до 31 серпня повинна доопрацювати програмне забезпечення Єдиного держреєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та видати системі сертифікат безпеки.
Раніше перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова заявила про запуск відомством системи електронного декларування з 15 серпня, незважаючи на відсутність необхідного атестата від Держспецзв’язку, що викликало негативну реакцію громадськості, в т. ч. “Transparency International Україна”. Згодом вона заявила, що після усунення недоліків реєстру електронних декларацій його необхідно перезапустити, а подані декларації подати заново.
Голова комітету Верховної Ради з протидії корупції, депутат від фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв закликав чиновників поки не подавати електронні декларації, щоб не потурати шахраям”, і боротися за виправлення ситуації, оскільки система декларування без сертифікації не є офіційним джерелом доказів для правосуддя.
Відповідно до закону про протидію корупції в 2016 році, розширені електронні декларації повинні подати в 60-денний термін після запуску системи е-декларування службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Серед них, зокрема, президент і прем’єр-міністр з радниками і помічниками, члени Кабміну, заступники міністрів, члени Нацкомісії і АМКУ, голови ФДМ і НБУ та їхні заступники, народні депутати, а також особи, посади яких належать до посад державної служби категорії “А” або “Б”, а також судді, прокурори і слідчі, керівники, заступники керівників державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, військові посадові особи вищого офіцерського складу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас