Керівництво ФРС у липні неоднозначно оцінювало необхідність підйому ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівництво ФРС у липні неоднозначно оцінювало необхідність підйому ставок

Світ
525
Керівники Федеральної резервної системи (ФРС) під час останньої зустрічі висловили полегшення, що їхні побоювання щодо виходу Великобританії з Європейського союзу та ситуації на ринку праці ослабли, свідчить протокол засідання Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC) від 26-27 липня.
Однак їхні думки з приводу того, чи означає це необхідність подальшого підвищення процентних ставок, розділилися.
Два представники ФРС висловилися за підйом ставки в липні, при цьому інші учасники засідання вирішили, що хорошою ідеєю буде дочекатися отримання додаткової інформації, повідомляється в документі.
Федрезерв за підсумками липневого засідання залишив процентну ставку по федеральних кредитних коштів (federal funds rate) в цільовому діапазоні 0,25-0,50% річних. Рішення збіглося з очікуваннями економістів і учасників ринку. Текст заяви комітету передбачав, що ЦБ як і раніше відкритий для розгляду питання про підвищення ставки у вересні.
На користь рішення про збереження ставки на колишньому рівні висловилися дев’ять членів FOMC, тоді як глава Федерального резервного банку Канзасу Естер Джордж голосувала проти, бо хотіла підвищення цільового діапазону процентної ставки до 0,5-0,75% вже на липневому засіданні.
Протокол цього засідання не дає більш докладної інформації про терміни підвищення вартості кредитування. Представники ФРС заявили, що вони будуть “відкритими” і “гнучкими” щодо часу наступної зміни ставок.
ФРС повільно рухається до наступного підвищення процентних ставок, але, ймовірно, це станеться не зараз, – заявив старший економіст BMO Capital Markets Сал Гуатьері виданню MarketWatch. – Швидше за все, знадобляться додаткові докази того, що економіка зростає, в тому числі ще один сильний звіт по ринку праці за серпень, для того, щоб підштовхнути Федрезерв до підйому ставок вже у вересні”.
У протоколі зазначається, що хоча короткострокові ризики сповільнення економічного зростання в США ослабли, керівництво ФРС, як і раніше, стурбоване подіями за кордоном, зокрема, прогнозом зростання ВВП Китаю і слабким станом європейських банків.
“Голуби” FOMC хочуть мати впевненість у тому, що економіка зможе справитися з ще одним підвищенням ставок. При цьому “яструби” вважають, що низьке безробіття виправдовує підйом найближчим часом, а також посилаються на можливість утворення “бульбашок” на ринках різних активів через тривале збереження ставок на низькому рівні.
Наступне засідання FOMC відбудеться 20-21 вересня, а всього до кінця поточного року відбудуться три зустрічі.
Ф’ючерсний ринок оцінює в 50% імовірність підвищення процентних ставок цього року.
У грудні минулого року ФРС розраховувала на чотири підйоми вартості кредитування в 2016 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас