Чого нас вчить грошова історія (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого нас вчить грошова історія (інфографіка)

Казна та Політика
6689
Напевно, маємо вітати нашу грошову одиницю з її двадцятиріччям. Але не зможемо. Бо вона у нас непристойно подешевшала за перші 20 років її існування.
В 14 разів гривня подешевшала в порівнянні з доларом. В 16 раз подешевшала вона як засіб для купівлі чогось потрібного особисто нам – їжі, води, одягу-взуття, житла, машин, квитків до теплого моря та багато іншого. Так, це ефект складного відсотка. Але це чиста правда, все так і є.
У 16 разів за 20 років – це дуже багато. Тільки щоб врятувати наші заощадження від інфляції, український банк повинен платити за вкладом у гривні щонайменше 17% річних – і так щороку протягом 20 років.
Щоразу, коли провалюється гривня, ми бачимо процес націоналізації чиїхось збитків. Ну або процес приватизації частини золотовалютних резервів НБУ. Девальвація гривні не має інших причин. Хоча, втім, є однин виняток: війна завжди б’є по курсу національної валюти.
Чого нас вчить грошова історія (інфографіка)
Загалом, всім головам НБУ, які брали на себе відповідальність за стабільність національної валюти протягом останніх 20 років, за їхню роботу ми повинні поставити тверді “двійки“. Навіть тим, хто займав це крісло у відносно спокійні часи. Тому що в спокійні часи не треба розслаблятися колекціонуванням грошових знаків або черепків, а готуватися до часів неспокійних. І ще говорити тверде “ні“, коли просять “надрукувати ще трохи гривні“.
Олександр Крамаренко
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас