Гривна найближчим часом може опинитися під тиском - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривна найближчим часом може опинитися під тиском - банкіри

Казна та Політика
7250
Гривна найближчим часом може опинитися під тиском у зв’язку з початком закупівлі природного газу для майбутнього опалювального сезону, а також в разі ескалації конфлікту з Росією, вважають банкіри.
“Найближчим часом тиск на курс гривні може мати початок активних закупівель газу для майбутнього опалювального сезону. Також ескалація конфлікту на південному сході країни може негативно вплинути на вартість національної валюти. У разі виникнення істотних дисбалансів на валютному ринку Національний банк, швидше за все, буде втручатися в хід торгів і згладжувати різкі курсові коливання”, – сказав начальник казначейства ВТБ Банку (Україна) Станіслав Верхградський.
За його словами, загострення ситуації на адміністративному кордоні з Кримом в перші дні справляло негативний вплив на курс гривні: на міжбанківському ринку експортери почали притримувати вільну частину валютної виручки, прогнозуючи можливе зміцнення долара в разі подальшої ескалації конфлікту; на готівковому ринку, особливо на “чорному” ринку обміну валюти, прокинувся попит. Крім того, попит на валюту підігрівався повідомленням про те, що Мінфін закладає в проект держбюджету на 2017 рік курс на рівні 27,20 грн/$ 1.
Головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков також вважає, що ескалація ситуації на адміністративному кордоні з Кримом натиснула на курс гривні.
“Напружена ситуація в Криму стимулювала нерезидентів, які отримали дозвіл на виведення дивідендів, не відкладати покупку валюти. Попит з боку цієї категорії учасників ринку спровокував зростання котирувань на міжбанківському валютному ринку. Також панічні очікування відбилися і на курсі готівкового долара”, – сказав він.
Головний аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько вважає, що восени тиск на курс гривні посилиться.
“Початок підготовки до опалювального сезону почне надавати підвищувальний вплив на курс гривні вже в вересні. Можна сказати, що динаміка курсу буде повторювати сценарій минулого року, коли курс почав рости у вересні і досяг піку в лютому 2016 року, коли споживання енергоресурсів було максимальним”, – сказав він.
За оцінкою експерта, негативну динаміку курсу гривні під час опалювального сезону можна було б згладити, якщо б “Нафтогаз” отримав пакет фінансування від міжнародних фінансових інститутів в розмірі близько $ 1 млрд для закупівлі газу. “Однак прогресу в цьому напрямку поки не видно”, – додав він.
За оцінкою директора департаменту казначейства Піреус Банку Ігоря Якобчука, загострення ситуації на адміністративному кордоні з Кримом могло підштовхнути частину учасників ринку відкласти продаж валюти на міжбанківському ринку, проте даний фактор носив короткочасний характер і не має значного впливу на курс гривні в даний час.
“Коливання курсу, що виникли в останній тиждень, були спровоковані дисбалансом як на міжбанківському ринку, причиною якого частково стали покупки іноземної валюти під індексні цінні папери, погашення яких пройшло 10 серпня 2016 року, так і на готівковому ринку, де скоротився обсяг продажу населенням готівкової іноземної валюти і активізувалася купівля, зокрема, в зв’язку з поновленням виплат Фондом гарантування вкладів фізичних осіб за вкладами банків “Хрещатик” і Дельта Банку”, – додав він.
Директор казначейства банку “Кредит Дніпро” Олег Курінний вважає, що глибокої девальвації курсу гривні восени не буде.
“Курсові коливання почнуться восени. Але ми не очікуємо критичного зростання курсу інвалюти. Поки ситуація складається таким чином, що хвилювання будуть адекватні традиційним економічними показникам. Восени почнеться закупівля енергоресурсів до опалювального періоду, що, звичайно ж, підвищить попит на іноземну валюту. При цьому перші значні обсяги валютної виручки від основних українських експортерів – агровиробників – почнуть надходити на внутрішній ринок не раніше другої половини осені, а їх пік припаде вже на зиму 2016-2017 рр. Відповідно, волатильності курсу гривні слід очікувати у вересні-жовтні. Але, по нашими оцінками, це не будуть якісь форс-мажорні обставини, а, скоріше, цілком природний і економічно обгрунтоване зростання долара в межах однієї гривні”, – сказав він.
При цьому банкір додав, що в цілому економічно ситуація для валютного ринку залишається цілком сприятливою: у другому кварталі цього року зростання економіки склало 1,3%, зростає частка українського експорту до країн ЄС, що відбивається на збільшенні надходження іноземної валюти в країну.
В даний час європейський ринок збуту займає близько 40% від загального обсягу українського експорту, до країн СНД – близько 15%.
“Політичні чинники, здатні надалі також зробити позитивний вплив на гривню, – це, безумовно, реформи. Сприятливий інвестиційний клімат, який зможе залучити іноземних донорів в країну, – це продовження реформування судової, правоохоронної та фінансової сфер”, – додав О.Курінний.
Експерти вважають, що очікуване виділення Україні третього траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) може надати позитивний психологічний ефект для курсу гривні.
“На наш погляд, очікуване виділення третього траншу МВФ помітного впливу на курс гривні не зробить, оскільки отримана валюта безпосередньо на ринок не надійде. Дана подія, швидше за все, буде мати позитивний психологічний ефект, який допоможе заспокоїти розігріті в останні дні девальваційні очікування”, – сказав С.Верхградскіий.
Аналогічної точки зору дотримується і Н.Мішаков.
“Позитивне рішення про виділення траншу надасть позитивний ефект, перш за все, як індикатор довіри для іноземних інвесторів, що, в свою чергу, гіпотетично може привести до припливу валюти у вигляді інвестицій. Сам по собі транш навряд чи вплине на курс гривні”, – сказав він.
А.Приходько вважає, що отримання чергового траншу МВФ позитивно відіб’ється на курсі гривні. Разом з тим він вважає високою ймовірність того, що рішення про відновлення фінансування з боку МВФ може бути відкладено.
“На мій погляд, велика ймовірність того, що рішення про виділення наступного траншу може бути взагалі відкладено до кінця цього року або до початку 2017 року, так як, по-перше, немає гострої потреби в зовнішньому фінансуванні саме в 2016 році, по-друге, восени почнеться бюджетний процес і МВФ може почекати з виділенням коштів до прийняття збалансованого бюджету. При цьому рішення Фонду про виділення наступного траншу, безумовно, вплине позитивно на курс гривні. Особливо, якщо частина з цього траншу піде в бюджет”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас