Скільки доведеться заплатити за "розкішну" нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки доведеться заплатити за "розкішну" нерухомість

Нерухомість
2224
Уже через кілька днів українцям може відгукнутися новий податок на нерухомість, який в народі прозвали “податок на розкіш”.
Справа в тому, що з 28 серпня для тих, хто його все ще не сплатив, вводиться штрафна пеня. Однак багато людей до сих пір навіть не отримали своїх платіжок. Журналісти з’ясували, скільки потрібно буде доплачувати за метри і чому багато хто так і не дочекалися квитанцій від ДФС.
ПОДАТОК І ПЕНЯ. За новими правилами, платити доведеться один раз на рік за кожен квадратний метр понад податкової пільги. Вона для квартир становить 60 кв. м, а для житлових будинків – 120 кв. м на людину. Наприклад, якщо будинком володіє дві особи – його метраж умовно ділиться навпіл, але тільки зареєстровані члени сім’ї не береться до уваги. Скільки потрібно буде віддавати за кожен “квадрат”, встановлюють безпосередньо місцевих рад.
А ось в Ужгороді, Києві та Чернігові встановили плату в 1%. При цьому в 2017-му місцева влада зможе підняти максимальну планку до 3% з кожного квадратного метра (трохи більше 41 грн). Іншими словами, сьогодні одесит з квартирою в 100 кв. м повинен заплатити 974 грн, а в наступному – 1653 грн. Однак і ця сума збільшиться, якщо не встигнути до 28 серпня.
За словами начальника відділу адміністрування майнових податків ДФС Юрія Тимощука, пеня складе 10% від суми податку, якщо не заплатити протягом перших 30 днів після дня “Х”, і 20%, а то й платити довше.
Також варто відзначити, що якщо сума заборгованості перевищить 10 мінзарплати (14,5 тис. грн), то виконавчі служби можуть спробувати відібрати майно. До всього іншого, якщо у власності значиться квартира понад 300 “квадратів” або будинок, площа якого більше 500 кв. м, то потрібно буде заплатити ще 25 тис. грн.
Платіжки. Незважаючи на той факт, що всім українцям нові платіжки повинні були прийти ще до першого липня, багато хто так і не отримали “листи щастя”. Більш того, деякі українці навіть не чули про новий податок.
ПРИЧИНИ І СУД. В ДФС про відсутність платіжок у населення знають і називають основну причину такої колізії. “Справа в тому, що ми розсилаємо квитанції в основному за даними з реєстру нерухомості, який почав свою роботу в 2012 році. Відповідно, люди, які купували або продавали квартири до цього року, туди поки не потрапили”, – розповіли нам у відомстві. При цьому, щоб виправити помилку, власнику квартири або будинку потрібно самому прийти до територіального підрозділу ДФС, поставити майно на облік і отримати квитанцію.
У свою чергу юрист з питань нерухомості Володимир Столітній вважає, що служба може просто не встигати відсилати “листи щастя”. “Є таке поняття, як пропускна здатність підприємства. Ось через це показника можуть не приходити квитанції.
Але, в будь-якому випадку, сам власник цим займатися не повинен. Це недолік податківців, і вони повинні з ним розбиратися, – пояснив він. – А якщо платіжки не було і потім буде нарахована пеня, це може стати приводом для судового розгляду”.
Поскаржитись на відсутність платіжки можна в територіальні органи ДФС.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас