У МОЗ подолана тендерна монополія - Супрун — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У МОЗ подолана тендерна монополія - Супрун

Казна та Політика
287
В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун заявляє, що в Міністерстві охорони здоров’я подолана тендерна монополія при закупівлі лікарських засобів за бюджетні кошти. Про це вона заявила сьогодні на брифінгу.
Також Супрун підкреслила, що повністю змінена система закупівлі ліків в Україні.
“У 2015 році вперше провели закупівлі через міжнародні організації, ми змінили систему закупівлі ліків в Україні. Старих схем більше немає, в більшості усунені старі посередники. Тендерна монополія подолана “, – запевняє вона.
За словами Супрун, більше 40% компаній, які виграли тендери, – українські постачальники і виробники. “На торги вийшло вдвічі більше учасників, ніж у минулому році. Серед них українські заводи, чимало ліків закуповувалося у виробників. Наприклад, 100% ліків від орфанних захворювань закупили безпосередньо від виробників. Зекономлено понад 790 млн грн в порівнянні з 2014 роком. За підрахунками пацієнтських організацій, на ці кошти можна закупити додаткові ліки і вакцини. Незважаючи на кризу в Україні і зниження фінансування державних програм по лікуванню в 2015 році, загальна кількість одиниць закуплених лікарських засобів зросла майже на 55% “, – сказала Супрун.
За її словами, закуплені через міжнародні організації препарати – якісні і мають прекваліфікацію ВООЗ.
“Це ті самі ліки, якими користуються в усіх країнах світу. У тендерах МОЗ більше не буде корупції, ми діємо через авторитетні міжнародні організації. Але розуміємо, що були складності, це нормально. Тому що маємо перший пілотний рік. Ми зібрали інформацію і проаналізували, де відбувалися затримки, щоб прискорити процес на 2016-17 роки. Найбільше часу пішло на розробку закону “, – зазначила Супрун.
Також вона повідомила, що на сьогоднішній день вже здійснено на 100% поставки ліків в Україну проти орфанних хвороб, тести для діагностики ВІЛ-інфекції, дитячої гемофілії і для лікування дітей з гепатитами, в регіони розвезено 49% від необхідних обсягів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас