Торгова місія в Азії: роман з тиграми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгова місія в Азії: роман з тиграми

Казна та Політика
203
Візит представників української влади в Малайзію та Індонезію завершився досягненням угод про лібералізацію торгівлі і налагодженні бізнес-контактів – важливими кроками для диверсифікації ринків збуту в умовах гібридної війни Россії.
Формат української торгової місії в рамках візиту президента Петра Порошенка в Малайзію та Індонезію на початку серпня було оновлено – до переговорів були залучені представники бізнесу. До переговорного процесу українські чиновники почали підготовку завчасно, відзначаючи великі перспективи співпраці з «азіатськими тиграми» для вітчизняних аграріїв, IT-сектора, фармацевтичної та оборонної галузей. Малайзія та Індонезія, які є представниками нової хвилі «азіатських тигрів» – країн, які демонструють високі темпи економічного зростання, – дійсно виглядають вкрай перспективними ринками.
При цьому економіка Малайзії, компактної острівної держави з площею дорівнює половині України, в три рази більше економіки нашої країни. У той же час Індонезія, будучи найбільшою за чисельністю населення мусульманською країною і перебуваючи на 14 місці в світі за площею, обганяє Україну за розміром економіки в 8 разів.
Географічна віддаленість України і цих країн не повинна стати перешкодою на шляху налагодження торговельних відносин – так вирішили в Києві. Своєчасність ініціативи підтвердила і статистика. Всупереч загальному падінню українського експорту в січні-травні 2016 року у 11,5% (в основному через російську торгової війни), експорт вітчизняних товарів до Малайзії виріс на 5,2% – до 50 млн дол. Ще більш показова статистика торгівлі з Індонезією – зростання майже на 500%, до 81 млн дол.
Про що домовилися в Першій угоді, яку вдалося досягти в ході візиту торгової місії в Малайзію, стало уникнення подвійного оподаткування. Зокрема, положення угоди визначають порядок оподаткування дивідендів, відсотків, роялті, доходів від відчуження майна і т.д.
Виписано окремі умови оподаткування пенсій, доходів державних службовців, артистів, спортсменів і студентів. Таким чином, відкриття представництв українських компаній в Малайзії і навпаки, а також здійснення торгових операцій між країнами стануть менш витратними для бізнесу.
«Заступник міністра оборони Малайзії Мохд Джохарі Бахарум запропонував «Укроборонпрому» співпрацювати в області виробництва бронетехніки і протитанкового озброєння.
Мохд Джохарі Бахарум відзначив високі тактико-технічні характеристики українського озброєння і військової техніки, яку «Укроборонпром» представив на виставці (на міжнародній оборонній виставці-конференції «DSA 2016», яка пройшла 18-21 квітня в Куала-Лумпурі (Малайзія) – ред .) », – відзначили в дежконцерні.
Домовленості, досягнуті українською делегацією в Індонезії, стали ще більш масштабними – країни починають переговори про створення зони вільної торгівлі. «Ми домовилися з президентом (Індонезії) Джоко Відодо почати консультації, що стосуються зони вільної торгівлі», – повідомив президент Порошенко після зустрічі з президентом Індонезії, зазначивши, що Україна готова забезпечити потреби Індонезії в сільськогосподарських товарах.
«Індонезія – дуже цікавий ринок для українського зерна, кукурудзи, крохмалю, соняшникової олії та інших напрямків», – сказав Порошенко. Крім того, країни уклали угоду про співробітництво в оборонній сфері. При цьому індонезійська сторона в ході офіційних зустрічей з українською делегацією на чолі з президентом Порошенко оголосила про введення безвізового режиму для українців.
Для порівняння: Україна на даний момент знаходиться всього лише на 83-му місці. Якщо порівнювати Малайзію з іншими азіатськими країнами, то у неї є певна перевага у розвитку промислового сектора в порівнянні з її географічними сусідами », – зазначила виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко.
Крім того, Україна може розглядатися як свого роду хаб для виходу азіатських товарів на ринки ЄС в світлі угоди між Україною та ЄС про зону вільної торгівлі », – підкреслила глава бізнес-асоціації. Вітчизняні виробники плодоовочевої продукції вже висловили зацікавленість в індонезійському ринку. «Існуючого обсягу виробництва яблук вітчизняними підприємствами на рівні 369 тис.тонн вистачить, щоб трикратно перевищити існуючий імпорт Індонезії.
До того ж Україна експортує свої яблука за ціною 218 дол. за тонну, що в 6-7 разів нижча за ціни, за якими Індонезія закуповує їх на зовнішніх ринках », – повідомили в асоціації «Укрсадпром». До речі, в складі торгової місії підписали меморандуми про співпрацю з малайзійським і індонезійським бізнесом фармацевтична компанія «Біофарма», постачальник обладнання для АЗС, нафтобаз і газосховищ «НД Продакшн», IT-компанія «MMI Group», а також виробник добрив і засобів для боротьби з комахами «Спецтехнологія».
За словами торгпреда Микольської, наша країна може значно наростити експорт високотехнологічної продукції в Малайзію і аграрної продукції – в Індонезію. «Малайзія досить активно скуповує все інноваційне та технологічне. Як товари, так і послуги … І хоча Індонезія географічно належить до країн південно-східної Азії, її потенціал – ринок 261 млн жителів, прогодувати яких одним рисом – важке завдання.
Вирішити її за допомогою країни з потужним аграрним потенціалом, очевидно, було б простіше », – зазначила торгпред. У свою чергу Україна може збільшити обсяг імпорту високотехнологічної продукції, яка виробляється в цих країнах, включаючи побутову техніку і засоби виробництва. А це особливо актуально в умовах недокапіталізованість українського бізнесу. З урахуванням зацікавленості Малайзії та Індонезії в європейському ринку, а також значної потреби в аграрній продукції і готовності закуповувати високотехнологічні товари, економічне співробітництво з цими країнами може стати стратегічно важливим для України. Зацікавленість в потенціалі роботи з «азіатськими тиграми» підвищує і розмір їх ринків – в січні-травні 2016 року це країни сумарно імпортували продукцію на суму 318,9 млрд дол.
Таким чином, річний обсяг імпорту Малайзії та Індонезії сумарно перевищує імпорт Канади. І якщо Україні вдасться зайняти значну частку привабливих ринків, це з лишком компенсує втрати на ринках країн Середньої Азії через «братньої допомоги» путінської Росії.
Максим Шевченко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас