Економісти МВФ попередили ЄЦБ про шкоду негативних ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти МВФ попередили ЄЦБ про шкоду негативних ставок

Світ
240
Подальше зниження ставок в єврозоні негативно позначиться на банках регіону, і без того мають проблеми, і знизить обсяги кредитування населення і бізнесу, говориться в статті економістів Міжнародного валютного фонду (МВФ) Енді Джабста і Хуейданя Ліня.
“Подальше зниження процентних ставок поставить під сумнів баланс між ефективною кредитно-грошовою політикою і прибутковістю банків, – йдеться в статті. – Скорочення прибутку банків і їх капіталізації може чинити додатковий тиск на буфери капіталу банків і скоротити їх здатність видавати кредити. Особливо це стосується фінкомпаній з істотними портфелями неповоротних кредитів “.
“Перспектива тривалого періоду низьких ставок вже негативно позначилася на прогнозах прибутку більшості банків, що говорить про те, що позитивний ефект від негативних процентних ставок з часом може зійти нанівець”, – відзначають економісти.
В даний час процентна ставка Європейського центрального банку (ЄЦБ) за кредитами знаходиться на нульовому рівні, ставка по депозитах – на позначці мінус 0,4% річних, ставка по маржинальних кредитах – 0,25% річних.
Тим часом багато учасників ринку очікують пом’якшення грошово-кредитної політики ЄЦБ на черговому засіданні, яке відбудеться 8 вересня. Раніше глава Центробанку Маріо Драгі неодноразово заявляв про готовність піти на будь-які заходи, щоб підтримати економіку єврозони, зростання якої сповільнилося в другому кварталі 2016 року до 0,3% в поквартальному вираженні з 0,6% в перші три місяці поточного року.
Однак замість того, щоб знижувати ставку по депозитах, експерти МВФ рекомендують керівництву Центробанку розглянути можливість збільшення програми купівлі активів.
“Фокус на покупку активів підвищить ціни і сукупний попит на них, також підтримавши обсяги кредитування комерційними банками, – наголошується в статті. – Крім того, такий захід полегшить перенесення покращилися умов фондування в банківському секторі на реальний сектор економіки”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас