Підозрілий конкурс: Київ шукає інвестора для видобутку сланцевого газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підозрілий конкурс: Київ шукає інвестора для видобутку сланцевого газу

Енергетика
555
Комісія з визначення переможця конкурсу на розробку Юзівського родовища сланцевого газу в Донецькій і Харківській областях назвала компанію-переможницю першого етапу тендера. Нею стала зареєстрована в Нідерландах Yuzgaz B.V. Організатори інвестиційного конкурсу на прес-конференції в Києві 10 серпня заявили, що він пройшов прозоро і відкрито. Однак експерти, політики і журналісти підозрюють, що за формальними дотриманням процедур ховається корупційна схема.
Офіційна версія
Остаточний вибір інвестора для розробки цього родовища очікується за рішенням українського уряду протягом наступних 90 днів, повідомив на прес-конференції голова правління Національної акціонерної компанії “Надра України” Ярослав Климович. Директор держкомпанії “Надра Юзівська” Віктор Назаркевич підкреслив, що конкурс був гранично відкритим і прозорим, а всім зацікавленим сторонам про нього було повідомлено заздалегідь.
Він пояснив відбір Yuzgaz B.V. тим, що компанія, на відміну від інших учасників конкурсу, запропонувала найбільш вигідні для України умови розробки сланцевого газу. Так, в перші п’ять років Yuzgaz B.V. зобов’язалася здійснити буріння 15 свердловин із зобов’язаннями в 200 мільйонів доларів. А перша свердловина повинна бути пробурена вже в перший рік реалізації проекту.
Запаси газу на Юзівській площі оцінюються в три трильйони кубометрів. Британсько-нідерландська Shell, яка проводила раніше геологорозвідку цього родовища, вийшла з інвестиційного проекту після початку війни в Донбасі. Shell оцінювала можливість щорічного видобутку газу з цього родовища в 10-20 мільярдів кубометрів на рік, нагадав Ярослав Климович.
Підозри і спростування
Результати відбору компанії-претендента на розробку Юзівської ділянки стали відомі лише кілька днів після підведення проміжних підсумків інвестиційного конкурсу. Депутати парламенту від фракції “Народний фронт” і парламентської групи “Єврооптимісти” поставили під сумнів прозорість цього відбору. В українській пресі опубліковані журналістські розслідування, згідно з яким Yuzgaz B.V. не має ніякого досвіду в розробці родовищ сланцевого газу і була створена за місяць до початку конкурсу.
Спростовуючи ці звинувачення, Віктор Назаркевич заявив, що, за умовами конкурсу, гарантом фінансової спроможності майбутнього інвестора виступає його стовідсотковий засновник – фонд прямих інвестицій Emerstone Energy, що входить в Emerstone Capital Partners. А безпосередньо розробляти Юзівське родовище буде партнерська “нафто-сервісна компанія Schlumberger, яка повинна гарантувати виконання всіх технічних і пошукових робіт на високому професійному рівні”. У той же час Назаркевич не зміг відповісти на питання журналістів про кінцевий бенефициаре Yuzgaz B.V.
Скептичні прогнози
Назаркевич і Климович назвали свою прес-конференцію “Інвестори повертаються на Україну: завершено конкурс на участь в Юзівської УРП”. Однак директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський в інтерв’ю DW зазначив, що про прихід іноземного інвестора можна буде говорити тільки тоді, коли цей інвестор вкладе в проект перші мільйони.
Підозрілий конкурс: Київ шукає інвестора для видобутку сланцевого газу
На думку експерта, сподіватися на успіх розробки Юзівського родовища досить складно. Адже Shell вже визнала це родовище неперспективним і відмовилася від подальшої розвідки покладів газу влітку 2014 року. “Shell пішла з України не тому, що почалася війна в Донбасі. Shell пішла через те, що не бачила перспектив розвитку цього проекту”, – зазначив Землянський.
Тим часом в самому британсько-нідерландською концерні Royal Dutch Shell припинення проекту по освоєнню родовищ сланцевого газу на сході України пов’язували саме з “форс-мажором” – бойовими діями в Донбасі.
Економічно невигідний проект?
Землянський нагадав, що прогнозна оцінка західних компаній з видобутку тисячі кубометрів на Юзівській ділянці коливалася в межах 180-250 доларів, що робить цей газ економічно невигідним при нинішній дешевизні газу і нафти. “А якщо переходити до стадії промислового видобутку, інвестиції повинні складати вже мільярди доларів. Чи є такі засоби у Yuzgaz B.V.?” – Задав експерт риторичне питання.
Yuzgaz B.V. була заснована зі статутним капіталом в тисячу євро і її не можна вважати серйозним інвестором, сказав DW президент київського Центру глобалістики “Стратегія ХХ” Михайло Гончар. На його думку, і сам конкурс, і участь в ньому дивних компаній наводять на думку “про спробу заволодіти надрами України непрозорим шляхом”. “Поспіх, з якої все це робиться, дуже показова. Зазвичай таке відбувається тоді, коли в цьому зацікавлена владна верхівка. Тоді ми бачимо максимальну швидкість за всіма процедурами”, – сказав експерт.
Гончар також не очікує, що на Юзівській ділянці хтось буде розвідувати газ щільних пісковиків. “Ця ділянка буде використаний для видобутку звичайного газу і дістанеться його новим власникам практично даром. Потім його або продадуть по шматках, або перепродадуть більш серйозного інвестора, який хоче зайти на Україну, минаючи необхідні процедури, що знову ж таки пахне корупцією”, – підкреслив експерт.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас