Астана пропонує випускати паливо для АЕС України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астана пропонує випускати паливо для АЕС України

Казна та Політика
352
Національна атомна компанія Казахстану “Казатомпром” зацікавлена в розвитку співпраці з Україною за різними напрямками ядерно-паливного циклу, включаючи виготовлення ядерного палива в Казахстані для потреб українських АЕС.
Керівництво “Казатомпрома” і представники Міненерго Казахстану планують провести зустріч з представниками Міністерства енергетики і вугільної промисловості України.
Раніше глава Міненерговугілля України Ігор Насалик повідомляв, що Казахстан проявляє інтерес до проекту будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива.
“18 серпня я лечу в Казахстан, де також один з питань, що вони хочуть добудовувати завод ядерного палива в Україні”, – говорив І.Насалик.
В даний час РФ забезпечує поставки майже 95% ядерного палива для українських АЕС.
Україна раніше за сприяння російського “ТВЕЛ” планувала побудувати на своїй території завод з виробництва палива для АЕС. Однак згодом офіційні особи країни заявили про відмову від партнерства з РФ при будівництві заводу. В даний час Київ веде переговори про участь в цьому проекті з американською Westinghouse. Паралельно йде процес по кваліфікації ядерного палива цієї компанії на АЕС України.
“Казатомпром” – національний оператор Казахстану з експорту урану і його сполук, рідкісних металів, ядерного палива для атомних енергетичних станцій, спеціального устаткування, технологій і матеріалів подвійного призначення. “Казатомпром” входить в число провідних урановидобувних компаній світу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас