Скарб зі скарбнички: легенди і загадки рідкісної дводоларової купюри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скарб зі скарбнички: легенди і загадки рідкісної дводоларової купюри

Світ
6544
Не тільки нумізмати чули про рідкісну і практично легендарну купюру номіналом 2 долари. Якщо ви попросите когось із друзів, які подорожують до США, привезти саме цю банкноту, швидше за все вони не зможуть виконати це прохання.
Далеко не всі американці тримали в руках два долари однією купюрою, адже зустріти її у вільному обігу досить складно. А ті, хто намагався розплатитися нею, навіть стикалися з труднощами.
10 серпня 1966 року Центральний банк США припинив випуск банкнот номіналом 2 долари. Однак через 10 років, в 1976 році, на честь двохсотріччя США була випущена ще одна обмежена партія цих купюр. Саме випуск цього року вважається колекційним, а ось в грошових операціях він не був затребуваний. До 1995 року, коли випустили нову серію, ці банкноти майже зникли. Але у чому ж причина?
З моменту своєї появи дводоларові купюри не користувалися популярністю у банків і населення. Пояснень цьому є багато. Наприклад, у більшості касових апаратів не було передбачено окремого місця для цих банкнот. Також існує думка, що дводоларову купюру можна легко сплутати з однодоларовою, що несло певні незручності.
Скарб зі скарбнички: легенди і загадки рідкісної дводоларової купюри
З купюрою в 2 долари пов’язано також багато легенд і загадок. Одна з них, наприклад, свідчить, що наявність цієї банкноти в гаманці принесе більше грошей і щастя власнику. Дехто, навпаки, вважає купюру нещасливою.
Деякі забобони свідчать про те, що стандартні ставки в американських перегонах становили два долари. Якщо у людини було багато купюр цим номіналом, її могли вважати любителем тоталізаторів. А враховуючи заборони на азартні ігри, який громадянин хотів виставити себе в такому світлі? При цьому, є повір’я про те, що ставки, зроблені в казино або на скачках дводоларовими купюрами, обов’язково подвояться.
Інша легенда пов’язана з любителями дам легкої поведінки. Справа в тому, що під час війни у В’єтнамі представниці найдавнішої професії брали мінімальну плату за свої послуги в розмірі 2 долари. Власника цих дрібних купюр могли помилково порахувати любителем доступних ласк. А в такому випадку поважний громадянин міг забути про професійну кар’єру.
Дводоларова купюра була пов’язана і з політикою. До введення в США заборони на купівлю передвиборних голосів можна було продавати свій голос. Вартість його становила все ті ж 2 долари. Отже, наявність цієї купюри у людини могла означати те, що вона продала голос і зрадила кандидата.
На популярність дводоларової купюри могла вплинути і її затребуваність серед барменів і офіціантів. Ті намагалися дати саме цю банкноту на здачу, щоб потім її ж отримати назад у вигляді чайових. Адже погодьтеся, набагато приємніше отримати два долари замість одного.
Непопулярна купюра у карткових гравців, оскільки її номінал збігається з однією картою в ігровій колоді.
Таким чином, містичні два долари для когось є талісманом, а хтось вважає їх «чорною міткою». У будь-якому випадку, для нумізматів ця купюра становить великий інтерес, адже зустріти дводоларову банкноту в обігу можна дійсно дуже рідко.
Ніна Крузова
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас