Дорогі політики: хто і як фінансує вибори в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогі політики: хто і як фінансує вибори в США

Світ
234
Великі корпорації, профспілки, бізнесмени і середньостатистичні американці – кожен вносить свою частку в високобюджентие вибори чергового президента США. Система фінансування максимально прозора, і всю звітність можна знайти на сайті Федеральної виборчої комісії. Що, звісно, не виключає наявність підводних каменів і безлічі заплутаних схем, пише ForumDaily.
1. Пожертвування
Анна переїхала з Києва в Нью-Йорк два роки тому, живе з грін-картою, працює маркетологом. Голосувати поки не може – не є громадянкою США. Проте громадянська позиція у дівчини є – вона підтримує Хілларі Клінтон.
Як тільки почалися праймеріз, Анна стала отримувати по кілька листів на день від демократів. “Анно, якщо ви зі мною, виявіть це. Переведіть долар, сьогодні останній термін”, – пише дівчині штаб Хілларі Клінтон.
Дорогі політики: хто і як фінансує вибори в США
Ліміти пожертвувань на вибори в 2015-2016 роках. Таблиця: fec.gov Давати гроші на вибори можуть тільки громадяни США, виняток є лише для власників грін-карт, як у випадку Анни. Готівкою допомогти можна тільки на суму до $100, далі – потрібно виписувати чек або відправляти гроші банківським переказом.
Ірина каже, спочатку не розуміла, як можна давати гроші політикам для їх виборчих кампаній: “Вперше, коли я про це почула, я навіть перепитала: тобто як, просто платимо гроші кандидату? У мене був шок. Але потім я зрозуміла, що краще, коли ці гроші будуть віддані відкрито і прозоро, ніж так, як в Україні: коли гроші даються невідомо ким, і частина осідає невідомо де”.
“Наприклад, для того щоб отримати якусь відповідь з українського питання, ми не чекаємо місяць або два – ми пишемо звернення і отримуємо відповідь через годину. Те ж саме і з особистими зустрічами. Звичайно, ми не можемо вплинути на остаточне рішення політика. Але донести свою позицію – вже чимало”, – говорить Мазур.
“Великі пожертвування дають виборчої кампанії більше можливостей, а маленькі показують загальний рівень підтримки населення. Наприклад, у Джеба Буша (кандидата на номінацію від Республіканської партії, який програв Дональду Трампу – ForumDaily) було дуже багато грошей від багатих спонсорів, але майже нічого від простих людей. Тому він і був слабким кандидатом”, – пояснює Шапіро.
2. Державний рахунок
Безпосередньо кандидат може отримати гроші і від держави. У США існує федеральний фінансовий фонд, гроші в який йдуть з податків. Фінансувати вибори чи ні – американці вирішують при заповненні податкової декларації, вказуючи в спеціальній рядку, чи згодні вони перевести $3 на вибори. Загальна сума вираховується за формулою, але зазвичай вона трохи більше $80 млн Кандидат, вирішивши скористатися державними грошима, вже не може вільно збирати і витрачати приватні кошти. Фінансувати вибори чи ні – американці вирішують при заповненні податкової декларації
Так, в 2008 році Барак Обама став першим кандидатом, який відмовився від держфінансування. На виборах 2012 року таких було вже двоє: той же Обама і його опонент Мітт Ромні. Учасники нинішньої президентської гонки теж на скарбницю США не претендують. І Клінтон, і Трамп вирішили, що самі зберуть більше, ніж їм може запропонувати держава. До речі, 2016 – перший рік, коли Національні зїзди партії проводилися за свій рахунок. Двома роками раніше Барак Обама підписав закон, яким скасував фінансування конвенцій. Зекономлені кошти, відповідно до документа, йдуть на дослідження дитячих захворювань.
Безпосередньо кандидати також отримують гроші від партій, які вони представляють. Фінансування може надаватися після Національних конвенцій, де політик офіційно отримує право або, кажучи мовою американської політики, номінацію на те, щоб йти на вибори від демократів або республіканців.
Особисті заощадження охочий стати президентом теж може пустити на свою виборчу кампанію. Наприклад, в президентських перегонах 2016-го Дональд Трамп практично повністю фінансував свої первинні вибори (праймеріз). Більш того, цей факт він зробив одним з ключових гасел: мовляв, він не потребує багатих спонсорів, а значить незалежний і некорумпований.
Дональд Трамп. Фото: AFP Але на етапі основних виборів його тактика може змінитися, говорить Шапіро і додає: точних прогнозів наступних кроків мільярдера ніхто дати не може: “Ніхто до кінця не розуміє, що там у Трампа відбувається. Він не дуже багато збирає, два місяці зовсім мало було – близько мільйона доларів. Зараз, начебто, він більше почав займатися фандрейзинг. Але це трохи смішно, тому що він говорив, що багатий і гроші з боку йому не потрібні”.
Всі джерела фінансування, описані вище, це так звані “важкі гроші” або hard money, які йдуть безпосередньо кандидату. Але є і альтернативні способи допомогти політику оселитися в Білому домі.
Можна дати гроші посередникам або Комітетам політичної дії (Political action committee – PAC). По суті, це фонд, який збирає гроші для кандидата. Створити його може хто завгодно – жителі однієї вулиці, представники певної етнічної групи або, наприклад, кілька друзів.
Комітети також можуть створюватися і в компаніях, але кошти в такому разі збираються тільки з працівників, сама ж фірма зі своїх рахунків нічого жертвувати не має права. Витрачати гроші самостійно таким фондам заборонено, та й давати кандидату вони можуть лише строго обмежену суму: $2700 за один етап виборів, якщо Комітет підтримує одного кандидата, і $5000, якщо він виступає за двох і більше (є й такі). При цьому можна створювати скільки завгодно комітетів, але одна людина, в цілому, може пожертвувати не більше $5000.
“Так що, якщо хочеш, наприклад, дати кандидату $10 млн, не можна просто створити купу фондів і розподілити по ним гроші”, – говорить Шапіро.
І до 2010 року обійти правило було неможливо. Але рішення Верховного суду США дало багатим американцям і корпораціям право витрачати на виборчу кампанію кандидатів необмежені суми грошей. Так виникли супер-комітети або Super-PACs.
Позов неприбуткової організації Citizen United зводився до того, щоб довести, що корпорації – це теж люди, відповідно, вони теж можуть брати участь у виборчих кампаніях. Спочатку для них також був встановлений ліміт. Але через суд вдалося зняти і його. Тепер такі фонди можуть збирати необмежену суму з одним лише застереженням – діяти вони повинні незалежно від кандидата.
Але навіть при цьому суперкомітети мають величезний вплив на виборчі кампанії. За даними Центру відповідальної політики, до 31 липня 2016 року всім суперкомітетам вдалося зібрати чеків на суму $935 939 525. Ними керують професіонали, які розуміють, чим можуть допомогти кандидатам і як правильно вибудувати свою власну виборчу стратегію. Більш того, вони можуть як виступати за кандидата, так і спрямовувати всі свої кошти проти його опонента. Антиагітація в США не заборонена. Фінансувати суперкомітети можуть і корпорації, і приватні особи. Перші, за словами Шапіро, на якусь одну сторону стають рідко.
“Великі корпорації не витрачають гроші тільки на одного кандидата – вони не хочуть, щоб половина покупців їх не любило. У них є лобісти, які працюють і з республіканцями, і з демократами – тому що великий бізнес хоче мати вплив – незалежно від того, хто при владі”
Демократи, зокрема Барак Обама, супер-комітети критикують. Але не відмовляються від них під час своїх виборчих кампаній. Наприклад, фонд Priorities USA Action дістався Хілларі Клінтон в спадок від чинного президента і вже зібрав більше $100 млн. Клінтон пояснює, що відмовитися зараз від суперкомітетів – означає дати республіканцям більше фінансових можливостей. І обіцяє, ставши президентом, призначити таких верховних суддів, які скасують рішення про супер-комітетах. Проте, зараз і вона, і Дональд Трамп мають кілька фондів, які незалежно збирають і витрачають величезні суми “за” або “проти” цих двох кандидатів.
Усі пожертви в супер-комітети чітко фіксуються Федеральної виборчої комісією, тому анонімно дати гроші через них не вийде. Але і тут є лазівка – організації 501-с. Це вид некомерційних установ, яким дозволено частину зібраних грошей витрачати на політику, при цьому не розкриваючи своїх донорів. Тому багато багаті спонсори користуються саме таким способом – щоб і кандидата підтримати, і свою участь в політичному процесі не афішувати.
Гроші вирішують все?
З кожної президентськими перегонами шлях до Білого Дому стає дедалі дорожче. У 2008 році Барак Обама побив усі рекорди, зібравши більше $720 млн. В кінці липня на рахунку у Хілларі Клінтон було вже більше $370 млн. У Дональда Трампа – майже $100 млн, але під час праймеріз він практично не збирав гроші від зовнішніх джерел.
Суми, які зібрали два основні кандидати до 21 липня 2016 року. Лінії темніша – це гроші, які надходять з комітетів і суперкомітетів.
До речі, часто політики витрачають не всі зібрані гроші. Частина так і залишається на їх виборчих рахунках. Витратити на будинок або яхту цю суму вони не можуть, але ось зберегти для наступних кампаній або підтримувати фінансово інших політиків – цілком.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас