Як ринок відреагував на рішення НБУ скасувати покупку, продаж валюти з паспортом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як ринок відреагував на рішення НБУ скасувати покупку, продаж валюти з паспортом

Валюта
2956
Минулого тижня Національний банк порадував ринок і населення новиною про те, що спрощує вимоги з проведення операцій з готівковою іноземною валютою. 2 серпня правління НБУ прийняло постанову №364 “Про внесення змін до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України” .
До сих пір фізична особа могла здійснити покупку, продаж або конвертацію іноземної валюти на будь-яку суму тільки за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу.
Відтепер, з 10 серпня (коли постанова набере чинності) фізичні особи зможуть проводити обмін валют на суму до 150 тис. грн в еквіваленті без надання документів.
Але, незважаючи на позитивні зміни, в постанові під номером 342 прописано що, при купівлі іноземної валюти ще поширюється тимчасове обмеження на максимальну суму не більше 12 тис. грн в еквіваленті в день на одну людину.
Варто зазначити, що (згідно з даними Національного банку) довгий час населення продавало валюти більше, ніж купувало. У січні-липні 2016 чиста покупка банками валюти у населення досягла 1,9 млрд дол.
“З огляду на стабілізацію ситуації на валютному ринку правління Національного банку вважає можливим лібералізувати вимоги до проведення валютообмінних операцій фізичними особами”, – наголошується в повідомленні Нацбанку.
У повідомленні також сказано, що вимога про надання документів при здійсненні операцій на суму понад 150 тис. грн залишилася відповідно до законодавства України про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.
Finance.UA дізнався думки експертів щодо вищевказаної новини. Ми поставили лише два питання: як ринок оцінює постанову від НБУ? Чи варто скасувати тимчасове обмеження при купівлі іноземної валюти на максимальну суму не більше 12 тис. грн в еквіваленті в день на одну людину?
Віталій Шапа, член виконкому УТФА
Оцінюю вкрай позитивно. На жаль наші органи не спромоглися узгодити з НБУ процес введення в дію нових паспортів у формі ID-карт, тому що б зняти напруженість в цьому питанні це було найбільш раціональне рішення, орієнтоване на широкі верстви населення – адже вже восени, якщо вам потрібно вклеювати фото або ви загубили паспорт, замість традиційних паспортів – видаватимуть ID-карту. Тобто все більше і більше громадян буде відмовляти від традиційних паспортів. Тому НБУ підготувався до осені.
Якщо врахувати що середня з/п в місяць навіть за Києвом з податками приблизно 8500 грн, то обмеження в 12 000 грн більше, ніж достатньо, щоб в нього вписувалося більшість населення.
З іншого боку, якщо НБУ ставить амбітну мету – подолати чорний ринок, я б рекомендував знімати таке обмеження лише разом з усуненням збору в ПФУ, тоді по чорному ринку буде завдано серйозного удару.
Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної Асоціації Банків України
Це рішення однозначно можна вітати, особливо банківським співтовариством. Адже наші банки працюють легально, сплачують до державної скарбниці всі податки, і найголовніше, що технічна укріпленість банківських обмінників набагато краще небанківських.
Однак, і пересічним українцям від цього також буде чимала користь. Багато, так звані, обмінні пункти валюти працюють ідо цього часу напівлегально, і майже нелегально, не маючи відповідних ліцензій. Звичайно, нерідко люди, ризикуючи своїми грошима, котрі дають документи (паспорт та ідентифікаційний номер), а також, щоб прикупити валюти понад норму, зверталися до таких горе-обмінних пунктів.
Відтепер вони зможуть без надання документів вільно проводити обмін валют у всіх відділеннях банків.
Дійсно, тимчасове обмеження на максимальну суму не більше 12 тис. грн в еквіваленті в день на одну людину може бути і варто було б скасувати.
НАБУ неодноразово зверталася з проханням збільшення суми (те, що зараз 12 тис., а не 3 тис., як було раніше – вже успіх). Як показала практика останніх місяців, населення набагато більше продавало валюти, ніж купувало.
Наприклад, в червні цього року, за інформацією Нацбанку, фізичні особи продали нашим банкам 425,5 млн дол, а купили вони у фінустанов – тільки 44, 5 млн дол. Різниця в 10 разів, тобто у банків валюти достатньо.
Можна припустити, що Нацбанк може значно збільшити “верхній поріг” покупки інвалюти після 14 вересня 2016. Саме до цієї дати діє постанова НБУ про обмеження продажу інвалюти в еквіваленті 12 тис. гривень одній фізособі протягом одного дня.
Тетяна Кодрянська, начальник відділу підтримки продажів UniCredit Bank
Рішення НБУ про скасування обов’язкової наявності паспорта при купівлі іноземної валюти ми оцінюємо однозначно позитивно. Такі зміни свідчать про стабілізацію валютного ринку, стабілізацію курсу і відсутність панічних настроїв серед населення.
Наступним кроком в сторону валютної лібералізації НБУ слід скасувати обмеження на купівлю іноземної валюти в еквіваленті не більше 12 тис. грн в день. Інакше функція контролю за 12 тис. в одні руки перетворюється на фікцію.
Як банк зможе проконтролювати відсутність покупки фізособою готівкової валюти в один операційний день, якщо не зможе вимагати паспорт?
Якщо ж ми просто будемо просити клієнта назвати своє ім’я при покупці, ми всі розуміємо, що такий контроль перетворюється в додаткову роботу для менеджерів, яка є просто дотриманням формальностей, і не більше.
Тетяна Труц, начальник управління грошового обігу Мегабанку
Обмеження в сумі до 12 тисяч гривень буде діяти до 14 вересня 2016 року включно (діє постанова НБУ №342). Після завершення терміну дії цієї постанови, я думаю, обмеження не триватиме. Загалом – то це рішення правильне, так як за даними НБУ в 2016 р населення більше продає валюти, ніж купує. У нашому банку тенденція така ж. Сподіваюся це свідчить про стабілізацію.
Олег Курінний, директор казначейства Банку Кредит Дніпро
Лібералізація грошово-валютного ринку – одне з основних умов відновлення фінансової системи і економіки, що, безумовно, вплине на пом’якшення інвестиційного клімату в країні. Думаю, багато заходи дійсно вже назріли. В цілому, регулятор комплексно підходить до задачі і, як ми бачимо, поетапно пом’якшує існуючі норми і обмеження як на міжбанку, так і на готівковому ринку.
Рішення про скасування необхідності пред’являти паспорти при здійсненні валютообмінних операцій до 150 тис. грн фізичними особами цілком обгрунтовано. В останні місяці українці здають великі обсяги валюти, ніж купують. Це викликано різними ринковими і сезонними факторами, тому побоюватися з приводу того, що дане рішення НБУ може підвищити попит населення на валюту і тим самим знизити курс гривні, не варто.
Навпаки, цей захід зможе стати одним з факторів, що впливають на скорочення частки чорного ринку. У найближчій перспективі – для клієнтів, які бажають здати валюту; а в подальшому, в міру збільшення добових лімітів, – можливо і на покупку.
Дебюрократизація – цілком позитивний стимул. Але при цьому, основною стримуючою обставиною для того, щоб всі валютообмінні операції знову почали здійснюватися в банках, залишається існуючий двохвідсотковий збір до Пенсійного фонду.
Що ж стосується добових обмежень на покупку до 12 тис. грн в еквіваленті, то, думаю, незабаром і воно буде пом’якшено – ліміти будуть збільшені. У порівнянні з тим, що відбувалося ще півтора роки тому, ситуація кардинально змінилася. У найбільш гострі моменти фінансово-економічної кризи в банківських касах дійсно спостерігався дефіцит валюти через відтоків клієнтських коштів, а також перетікання ресурсу на тіньовий ринок. З цієї причини і були введені обмеження. Зараз же, у міру стабілізації ситуації, фінансові установи в основному готові задовольняти необхідні потреби клієнтів в частині здійснення валютообмінних операцій.
Володимир Кузьо, член Правління, директор Казначейства Ідея Банк
Даний крок НБУ є продовженням позитивного тренда валютної лібералізації на ринку. У той же час дане скасування не матиме значного впливу на ринок готівкової валюти. Це пов’язано з тим, що основними обмеженнями, які роблять не конкурентним банківські обмінники, обмеження на максимальну суму продажу валюти в еквіваленті 12 тис.гривень в день і 2% збір до пенсійного фонду.
Скасування даних обмежень дозволить банкам отримати рівні конкурентні можливості і збільшити обороти по валютообмінних операціях, а для населення – знизити ризик шахрайства при купівлі-продажу валюти.
Станіслав Под’ячев, експерт в сфері віртуальних валют
Копіювання паспорта при обміні валюти – це був тимчасовий захід для того, що б не дати можливість співробітникам банків спекулювати валютою, що знаходиться в касі. З точки зору клієнта – це принизлива необхідність залишати копії свого паспорта касиру без гарантій конфіденційності. Чи стала ця міра корисною для когось? Ні. Що доводить наявність паспорта? Є якась база осіб, яким валюту продавати не можна? Чому громадянин повинен був його носити заради того, що б співробітники банку не порушували інструкції?
Безглузді правові норми лише привчають людей переступати закон і відчувати себе порушниками. Це сприяє внутрішньому виправданню подальшої девіантної поведінки суб’єкта.
Скасування цієї норми – слабка спроба продемонструвати лібералізацію в галузі і знизити громадський резонанс, викликаний наступною за номером постановою НБУ № 365.
Юлія Кузнецова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас