Всього три приватні банки перевозять основний обсяг готівки в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всього три приватні банки перевозять основний обсяг готівки в світі

Фондовий ринок
2082
Готівкові гроші продовжують користуватися попитом навіть у вік електронних платежів, при цьому їх перевезення – бізнес вузькоспеціалізований, складний і неприбутковий. Основний обсяг банкнот у світі транспортують всього три банки.
У Північній Америці і світі в цілому це Bank of America Corp., в Європі – Bank of Ireland, в Азії – United Overseas Bank, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела. За останні роки кілька великих європейських банків, включаючи Commerzbank, Deutsche Bank, HSBC Holdings і Royal Bank of Scotland, відмовилися від цього виду діяльності або різко скоротили подібні операції.
Транспортування готівки має більший стосунок до логістики, ніж до фінансів. Банкам, які беруть на себе цей тягар, потрібна ціла мережа надійних сховищ по всьому світу, партнери серед інкасаторів і авіакомпаній, оскільки основний обсяг банкнот перевозиться комерційними авіарейсами. При цьому фінансові організації змушені дотримуватися величезної кількості правил з метою протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму.
За даними WSJ, банківська комісія частково залежить від ваги перевезених грошей, і рентабельність перевезення невисока. Bank of America зазвичай транспортує сотні мільйонів доларів на добу приблизно за 0,02% від номінальної вартості. Тобто перевезення $100 млн приносить йому близько $20 тис., а річна виручка Bank of America в цьому сегменті становить близько $100 млн, зазначають джерела видання.
Останнім часом через ускладнення умов роботи Bank of America скоротив ці операції в низці країн з найбільш високими ризиками, але не пішов з них повністю. Як стверджують експерти які розмовляли з журналістами WSJ, Федеральний резервний банк Нью-Йорка в приватному порядку висловлював стурбованість тим, що таке скорочення може активізувати “чорний ринок” транспортування грошей.
За даними Федрезерву, від 50% до двох третин з $1,4 трлн доларів готівкою обертаються за межами США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас