"Північний потік 2" негативно позначиться на концепції Енергосоюзу ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Північний потік 2" негативно позначиться на концепції Енергосоюзу ЄС

Енергетика
661
Проект газопроводу Nord Stream 2 (“Північний потік 2”) ставить під сумнів саму концепцію Енергетичного союзу в рамках ЄС, і він переслідує саме цю політичну мету, а не економічну, вважає спеціальний посланник США з міжнародних енергетичних питань Амос Хохштейн.
“До того ж він (проект) сприяє відновленню лінії, що розділяла Європу під час “холодної війни”, тільки не військової, а економічної. Я не думаю, що це в інтересах Європи і Сполучених Штатів”, – заявив американський чиновник.
А. Хохштейн заявляє, що Nord Stream 2 – не економічний, а чисто політичний проект Росії. “Росія хоче витратити $12 млрд на будівництво нового газопроводу просто тому, що не є оператором вже наявного? Акціонери будь-якої компанії негайно звільнили б її гендиректора, якби він запропонував таку інвестицію”, – іронізує він. Реалізація такого проекту можлива, тільки якщо йдеться про політичну мету.
“Тут це – ступінь шкоди, якої ви завдаєте проектом, подібним до Nord Stream 2, – розмірковує А. Хохштейн. – Ви забираєте $2 млрд доходу у хиткої економіки, якою є українська, коли міжнародна спільнота намагається підтримати її. Як вона може оговтатися від цього? Відповідь проста. Ніяк не може. Економіка впаде. Я не думаю, що вони (Росія. – Ред.) намагаються нашкодити Словаччині. Але, здається, теж не проти. Для економіки й бюджету Словаччини недостача складе близько мільярда доларів на рік, і її неможливо заповнити”.
“Але ставка набагато більше, ніж просто Україна і Словаччина, – продовжує він. – Половина Європи охоплена інтегрованим і вільним ринком газу, а інша половина Європи – у результаті “холодної війни” – пов’язана трубопроводом з Росією. Виходить нерівна енергетична картина Європи. Будуючи Nord Stream 2 і South Stream (“Південний потік”), ви прирікаєте Східну і Центральну Європу ще на 30-50 років залежності від одного постачальника. Подивіться на різницю в ціні, яку сьогодні платять споживачі в Болгарії чи Угорщині порівняно з Німеччиною”.
На думку А. Хохштейна, будівництво стиків і реверсних трубопроводів усередині ЄС не вирішує проблеми, якщо йдеться про один і той самий газ. Потрібен вихід на якомога більшу кількість джерел, наприклад, збільшення поставок газу до Німеччини з Норвегії або ЗПГ в Італію з Іспанії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас