Як можуть вкрасти компанію і як цього не допустити: 10 фактів, про які має знати кожен директор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як можуть вкрасти компанію і як цього не допустити: 10 фактів, про які має знати кожен директор

Особисті фінанси
2509
До 2016 року оформити зміни в статуті підприємства можна було тільки за наявності попередньої версії документа. Тепер достатньо мати новий статут – і ця норма допомагає рейдерам захоплювати підприємства. Адже навіть якщо оригінал статуту захований в директорському сейфі, ніщо не заважає злочинцям підробити документи й переписати чужу компанію на себе.
Коли шахраї вирішать вкрасти твою компанію, ти про це не дізнаєшся. Спокійно ходитимеш на роботу і керуватимеш підприємством. Але в якийсь момент тебе просто не пустять в офіс незрозумілі люди. А у відповідь на претензії пред’являть документи, за якими твоя компанія належить їм.
Ми звернулися до адвоката Ярослава Новікова, і він розповів, як можуть увести бізнес так, що ти навіть не помітиш, і що робити, щоб цього не сталося.
1. Підприємство належить тобі, поки це записано в статуті або установчому договорі
У цих документах наведена основна інформація про компанію: найменування, рід діяльності, порядок розподілу грошей. Ще туди вносять перелік засновників та учасників акціонерного товариства та порядок ухвалення рішень – зокрема про зміни в структурі товариства. Цей документ – головний доказ твоїх прав на частку в компанії або неї всю.
2. Тому зловмисники підробляють ці документи, щоб заволодіти компанією
З цією метою інсценують засідання акціонерів, яке нібито виключає одного з учасників товариства з їх переліку. А його частка відходить сторонній людині, яка і намагатиметься захопити компанію.
“Доказом” цього рішення виступає підроблений протокол. Щоб скласти його, шахраям досить знати назву компанії, її код в Єдиному державному реєстрі й дані про засновників – вони є у відкритому доступі в інтернеті.
3. Далі вони підробляють підписи директора та засновників
Це необхідно, щоб скласти фіктивний документ. Якщо у злочинців буде доступ до паперів компанії, вони зможуть скопіювати потрібні підписи, а потім поставити їх під документами.
4. А печатку легко виготовити в будь-якій майстерні
Ми звикли вважати печатку підтвердженням правдивості документа. Але щоб її виготовити, дозвіл вже не потрібен. А значить, загарбникам досить замовити печату в будь-якій штемпельній майстерні, і вже через пару годин вони зможуть ставити її на підроблені документи.
5. Наступний крок – оформити передачу прав на частку. Для цього достатньо звичайного договору
Щоб змінити власника, потрібен договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі. Його навіть не потрібно завіряти у нотаріуса – достатньо просто скласти письмовий договір. Закон встановлює перелік з 10 документів, потрібних для передачі майнових прав. Але це неважливо, адже законодавство дозволяє обирати один з них – а серед цих варіантів є той самий письмовий договір, який легко підробити.
6. Потім зловмисники змінюють адресу компанії – цей прийом дасть їм змогу зібрати решту документів
Коли зловмисники замінять справжнього керівника своєю людиною, та зможе змінити місце реєстрації компанії. У такому випадку державний реєстратор надсилає документи, які подавав при реєстрації справжній власник, за новою адресою. А там злочинці забирають пакет з паперами.
У цьому й полягає мета “переїзду” – отримати реєстраційні документи від держави. Тоді реальним власникам буде складно оскаржити крадіжку компанії в суді. Адже у них не буде документів, щоб провести експертизу почерку і довести підробку підпису.
7. А потім вони отримають доступ до банківських рахунків
Злочинці здатні переоформити договір з банком і розпоряджатися грошима – адже у них на руках будуть усі документи. Навіть якщо тобі вдасться повернути компанію, рахунки на той час будуть порожні.
8. Захоплення компанії відбувається швидко і непомітно
Ми детально описуємо процедуру, але не думай, що вона триватиме довго. На всю аферу потрібно лише кілька днів. Наприклад, отримати документи завдяки зміні адреси реально за три дні. Цей процес непомітний – ти дізнаєшся про нього, коли на підприємство прийдуть нові “господарі”. Тоді перешкодити їм можна буде лише через суд.
9. Щоб не втратити компанію, охороняй документи і захисти статут від змін
Від рейдерів важко захиститися, але якщо діяти на випередження, вони просто не зможуть підробити протокол засідання. Ось що для цього потрібно.
  • Впорядкувати документообіг і використання печатки. Найкраще призначити відповідального за зберігання і передачу документів. А якщо директор доручить зберігання печатки самому собі, це ускладнить доступ для сторонніх.
  • Обмежити доступ до документів. Нехай з ними працює якомога менше людей. А до паспортних даних власників потрібно взагалі виключити доступ.
  • Оголосити інформацію про компанію комерційною таємницею. Підпиши зі співробітниками угоди про нерозголошення інформації та визнач перелік інформації, що становить комерційну таємницю.
  • Зберігати основні документи поза компанією. Наприклад, вдома у директора. А ще надійніше – в адвокатському об’єднанні, уклавши з ними договір зберігання.
  • Дозволити зміну власників тільки із засвідченням нотаріуса. Цей крок не гарантує захисту від шахраїв, адже чиновник може не звернути уваги на статут і прийняти не завірені документи. Але таке рішення можна буде оскаржити в суді.
  • Передати всі активи компанії її власникам. А компанія укладе з ними договори оренди і буде користуватися активами. Зате в разі захоплення підприємства власники не втратять майна.
  • Організувати бухгалтерський облік з віддаленим доступом. Електронні ключі повинні зберігатися у директора чи бухгалтера.
  • Стежити за записами в Єдиному державному реєстрі. Якщо хтось спробує заволодіти компанією, в ньому з’являться нові записи, і ти зможеш відреагувати на це.
  • Налагодити контакти з банком. Працівники банку сповістять тебе про будь-які підозрілі дії, і компанія зможе вчасно зняти гроші з рахунків. А електронні підписи співробітників, що відповідають за роботу з рахунком, потрібно зберігати у директора або наближених до нього людей.
10. Якщо підприємство все ж захопили – звертайся до суду
Усвідомивши, що рідну компанію захопили рейдери, ти напевно захочеш домовитися з ними, щоб повернути свою власність. Але злочинці не відступлять через докори сумління, а тягнути час їм тільки вигідно. Ліпше реагуй всіма доступними методами.
Попередь партнерів і клієнтів. Попроси їх припинити всі операції із захопленої компанією: не відвантажувати товар, не приймати і не здійснювати платежі.
Заблокуй рахунки підприємства. Так ти принаймні збережеш гроші.
Подай заяву в поліцію. Підробка документів – кримінальний злочин, і правоохоронці зобов’язані почати розслідування. Якщо ти впевнений, що держреєстратор допомагав злочинцям – пиши на нього окрему заяву.
Вимагай через суд скасування реєстраційних записів. У цьому випадку відповідачем буде Державна реєстраційна служба. Звертатися потрібно за місцем розташування компанії.
Доможися заборони подальших дій. Звернися із клопотанням про заборону реєстраційних дій, щоб заблокувати роботу рейдерів.
Оскарж рішення фіктивного засідання акціонерів. Для цього подай позов до господарського суду. Відповідачем у твоїй справі буде перший з незаконних власників. Перемога в цьому процесі допоможе виграти і в адміністративному суді. А коли він скасує рішення реєстратора, законні власники зможуть повернутися на своє підприємство.
Недосконале законодавство більше допомагає рейдерам, ніж чесним підприємцям, тому найнадійніше захищати компанію власними силами. Адже з кожним новим кроком зупинити загарбників буде все важче. Не бійся виглядати параноїком, коли будеш ховати документи і засекречувати листування. Тільки так ти зможеш убезпечити підприємство від захоплення. В іншому випадку доведеться витратити місяці, щоб захистити свої права в судах.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас