Розрив відносин з МВФ призведе до стрімкої девальвації гривні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розрив відносин з МВФ призведе до стрімкої девальвації гривні - експерт

Валюта
3552
Розрив відносин з Міжнародним валютним фондом призведе до різкого погіршення ситуації в економіці України і стрімкої девальвації гривні до рівня 30 гривень/долар.
Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
“При негативному сценарії, ймовірність реалізації якого близько 10%, не вище, коли в країні немає Міжнародного валютного фонду, починається різке погіршення економічної ситуації, на тлі вже хворої економіки. Це буде впливати вкрай негативно на соціальну та економічну стабільність. При такому розкладі курс легко вийде за параметри “30”, до того ж дуже швидко”, – сказав Устенко.
При цьому він зазначив, що найбільш висока ймовірність реалізації – на рівні 85% – у базового сценарію, за якого український уряд продовжить необхідні структурні реформи за програмою з МВФ, зокрема боротьбу з корупцією і судову реформу, і тоді курс гривні буде в межах – 25-28 гривень/долар, оскільки Україна отримає як мінімум 3,4 мільярда доларів від зовнішніх кредиторів та інвесторів.
Також, за словами Устенка, є оптимістичний сценарій з імовірністю реалізації 5%, який передбачає, що крім кредитів до нашої країни зайде близько 8 мільярдів доларів інвестицій, і тоді можлива не тільки стабілізація, але і зміцнення курсу гривні до рівня 22 гривні/долар.
На думку експерта, затримку з отриманням чергового траншу кредиту МВФ зумовлено зволіканням з проведенням українською владою необхідних структурних реформ, а також з підготовкою реалістичного бюджету на наступний рік з дефіцитом в межах 4% ВВП.
Експерт оцінив додаткові потреби України у валюті на осінь цього року в 3 мільярди доларів, що включає виплату 600 мільйонів доларів за реструктуризованими євробондами, оплату газу для проходження зимового періоду, а також виплати з обслуговування зовнішніх боргів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас