Єдиний курс євро більше не може залишатись таким же високим (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єдиний курс євро більше не може залишатись таким же високим (інфографіка)

Валюта
1931
Слід розуміти, що курс обміну євро не може завжди бути ідеальним для усіх 19 країн – членів єврозони, кожна з яких не схожа на іншу. Однак, здається, що голова Європейського центрального банку, Маріо Драгі наближає цей курс до ідеального для більшості країн.
Енджел Талавера, економіст Oxford Economics у Лондоні, розрахував для Bloomberg Benchmark “збалансований” валютний курс для 8 економік єврозони з 2011 до 2015 року − курс, який відповідатиме внутрішнім та зовнішнім параметрам економіки.
Єдиний курс євро більше не може залишатись таким же високим (інфографіка)
Як показано на мапі, економічна міць Німеччини та позитивний баланс платежів здатні підтримати курс євро на рівні 1,40 долара США; натомість для Греції, з усіма її проблемами, потрібен курс нижче одного долара США. На початку каденції Драгі євро був надто міцним майже для усіх і більше відповідав інтересам “локомотивних” економік, включаючи Німеччину. Цей підхід був невірним.
“Що зазвичай відбувається у країні, яка має власну валюту, – вартість валюти підвищується або знижується для виправлення таких дисбалансів”, – заявив Талавера. “У випадку Єврозони, очевидно, що обидва ці процеси є неможливими, дисбаланси не виправляються, а навпаки поглиблюються з часом”.
Це підтверджують його розрахунки. У розпал кризи суверенних боргів у 2011 році, оптимальний курс для Німеччина та Греції становив 0,32 долара США. До кінця минулого року цей показник збільшився до 0,42 долара США.
Єдиний курс євро більше не може залишатись таким же високим (інфографіка)
Але ситуація змінюється. Нова політика ЄЦБ призвела до послаблення курсу і його наближення до рівня, який є оптимальним для таких країн, як Італія та Іспанія. Після оголошення негативного значення зростання курсу в червні 2014 року, курс євро до долара обвалився більш ніж на 20%. І хоча курс все ще залишається занадто високим для Греції, він все ж наблизився до середнього значення.
Середній спред між оптимальним курсом для країн та фактичним курсом обміну євро знизився з 0,25 долара США на початку 2011 року до 0,14 долара США наприкінці 2015 року.
Однак, з огляду на структуру євро, це все, що можна зробити на основі існуючої політики. За даними дослідження Талавери для Oxford Economics, монетарна політика ЄЦБ завжди була парадоксом: будучи “загалом правильною для спільної валютної зони, виявилось, що більшість часу вона не відповідала інтересам окремих її членів”.
Alessandro Speciale, Bloomberg
Переклад здійснено за підтримки бюро перекладів “Антей”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас