Як каратимуть українських чиновників за брехню в декларації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як каратимуть українських чиновників за брехню в декларації

Кримінал
2084
За недостовірні відомості в декларації чиновника про майно понад 345 тис. грн передбачено кримінальне покарання від штрафу в 43-51 тис. грн до позбавлення волі на термін до 2 років.
Про це заявила заступник директора департаменту контролю та перевірки декларацій, моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Шкребко під час брифінгу.
За її словами “НАПК здійснюватиме такі види контролю: щодо своєчасності подання декларацій, щодо правомірності і правильності заповнення, логічного та арифметичного контролю, а також буде здійснювати повну перевірку декларацій”.
За словами Шкребко, під повну перевірку декларацій у встановленому порядку підпадатимуть особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, держслужбовці, згідно із законом про державну службу, які підпадають під категорії А і Б, держслужбовці, які підпадають під категорію 1-3 згідно із законом про місцеве самоврядування, судді, прокурори, слідчі, а також особи, які займають посади з високим і підвищеним корупційним ризиком.
Крім того, повній перевірці підлягає декларація суб’єкта декларування у разі, якщо член сім’ї відмовиться надавати інформацію для заповнення декларації. Також повна перевірка проводиться в випадку отримання інформації про невідповідність способу життя суб’єкта декларування.
НАПК буде проводити перевірку, її результати будуть систематизовані у вигляді ув’язнення. І в разі порушень, які будуть по недостовірності відомостей про майно до 138 тис. грн, особи будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності. У разі перевищення від 138 до 345 тис. грн – буде адміністративний штраф у розмірі від 17 до 43 тис. грн. Якщо недостовірність відомостей про майно буде перевищувати 345 тис. грн, то це може бути або штраф до 51 тис. грн, або кримінальна відповідальність терміном до 2 років”, – повідомила Шкребко.
Представник НАПК також зазначила, що відповідні справи передаватимуться в суд, який і буде приймати рішення.
Шкребко також заявила, що чиновники, які, починаючи з 15 серпня подаватимуть декларації, “до кінця року вже можуть бути притягнуті до відповідальності”.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас