Тарифи підкорюють нові глибини: чому українці платитимуть за воду більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи підкорюють нові глибини: чому українці платитимуть за воду більше

Особисті фінанси
1814
У серпні українці платитимуть за холодну воду за новими тарифами. Нацрегулятор НКРЕКП збільшив вартість водопостачання до 50% залежно від регіону. Для киян ціни на воду зростуть більш ніж на 30%. І регулятор, і водоканали називають підвищення тарифів вимушеним заходом, оскільки витрати підприємств зросли через подорожчання електроенергії. Є і ще одна причина зростання тарифів – українці стали менше споживати води. Тож тепер ми можемо опинитися в парадоксальній ситуації – попри економію нам все одно доведеться платити більше.
Курс на зростання
Розмір тарифу буде визначатися для кожного водоканалу окремо. За даними НКРЕКП, залежно від вартості енергоносіїв та інших витрат підприємства на виробництво послуг водопостачання, збільшення складе від 5% до 50%.
У столиці вже порахували, скільки коштуватиме киянам кубометр холодної води. За словами генерального директора АК “Київводоканал” Дмитра Новицького, для споживачів, що мешкають в приватних будинках з централізованим водопостачанням, тариф збільшиться майже на 3 гривні та становитиме 12 гривень/куб. м, а для мешканців багатоповерхових будинків ціна кубометра холодної води зросте з 10,24 до 13,43 гривень.
“Таким чином, підвищення складе майже 31%, – резюмував Новицький. – Але поки ми не можемо сказати, коли точно постанова НКРЕКП набуде чинності. Ми ще чекаємо її затвердження в Мін’юсті. Воно має відбутися в найближчі дні”.
Інформацію про те, що документ, який передбачає перегляд тарифів на воду, очікує схвалення Мін’юсту, підтвердив і голова НКРЕКП Дмитро Вовк: “Ми ухвалили рішення на засіданні комісії 16 червня. Як тільки регулятор затверджує постанову, ми відразу ж відправляємо її до Мін’юсту, з урахуванням того, що у відомства є законодавством регламентований термін для її затвердження”.
Традиційно причини перегляду тарифів на холодну воду для населення пояснюються збільшенням витрат водопостачальних підприємств на виробництво своїх послуг. В Україні діє застаріла, ще радянська формула тарифоутворення – “собівартість плюс рентабельність”. Відповідно, з подорожчанням однієї або кількох тарифних складових, виникає необхідність перегляду всього тарифу.
За інформацією НКРЕКП, левову частку в структурі тарифу на воду займає вартість електроенергії – від 35% до 55%. За останні півтора року ціна на енергоносії для підприємств, природно, у бік збільшення, змінювалася не менше 5 разів.
“А це, в свою чергу, провокує зростання витрат підприємства на водозабір, підйом води, водоочищення, знезараження, транспортування – весь цей виробничий цикл працює на електриці. Крім того, є й інші витрати, які впливають на перегляд тарифу – вартість реагентів для очищення води, фонд заробітної плати співробітників, витрати на обслуговування і ремонт мереж”, – уточнив Дмитро Новицький.
За його словами, зараз тариф на воду в Києві покриває близько 76-78% витрат на виробництво послуг із централізованого водопостачання та водовідведення. “Після перегляду тарифу в серпні він стане обґрунтованим, тобто покриє витрати підприємства на 100%. Однак, необхідність збільшення вартості води знову виникне, як тільки вартість електроенергії в черговий раз підвищиться”, – зазначив Новицький.
Нагадаємо, навесні цього року ціна електроенергії зросла в середньому на 25-30%. Наступне підвищення тарифів на електроенергію для українців анонсувалося на вересень 2016 року. Ще одне підвищення очікується в березні 2017 року. Останній раз масштабно тарифи на воду регулятор переглядав у травні 2015 року. Вартість водопостачання для населення тоді виросла, залежно від регіону, в рази – мінімум на 4%, максимум – на 650%.
Парадокс споживання
Але цього разу, крім кредиторської заборгованості й цін на енергоносії, перегляд тарифу на послуги водопостачання пояснюється ще однією причиною – економією споживання води. “Одна з причин – зміна обсягів споживання”, – заявив голова НКРЕКП Дмитро Вовк.
Українці дійсно почали економно споживати холодну воду. Постійне зростання тарифів змусило людей встановлювати лічильники і стежити за тим, скільки води вони використовують, пояснили РБК-Україна в галузевій асоціації “Укрводоканалекологія” (об’єднує 130 водоканалів країни).
“Якщо спиратися на дані регулятора, то по їх ліцензіатам (140 великих водопостачальних підприємств. – Ред.) скорочення споживання в середньому становить близько 8%. За нашими даними, за останні два роки споживання води по країні знизилося на 10-15%”, – розповів президент асоціації Юрій Жерліцин.
При цьому технічний стан водоканалів погіршується. “Магістральні мережі зношені на 80%, і коштів на їх реконструкцію немає. Відповідно, втрати в мережах досягають більше 40%. В середньому у водоканалів тариф покриває до 70% витрат. А за наявного податкового навантаження у підприємств не залишається коштів вчасно розраховуватися за енергоносії, не те щоб інвестувати в модернізацію обладнання та нові мережі. З кожним роком це вимагає все більших витрат”, – наголосив Жерліцин.
Як відомо, споживачі – єдине джерело доходу водопостачальних підприємств. Коли абоненти задля економії обмежують водоспоживання, витрати підприємств на виробництво послуг лише зростають.
Вкладень вимагає енергоємне застаріле обладнання, амортизація і обслуговування зношених магістралей, закупівля більш сучасних і дорогих реагентів для знезараження води. У галузі не залишається іншого виходу, крім як компенсувати свої витрати за рахунок споживачів. Таким чином, для українців, охочих платити менше, складається парадоксальна ситуація – навіть знизивши споживання води, вони будуть змушені платити за неї більше.
“Це нормальна світова практика, коли вартість ресурсу стимулює споживачів до ще більшої економії”, – пояснює Юрій Жерліцин. “За останні кілька років ми майже наблизилися до європейських показників споживання в столиці, – додає гендиректор “Київводоканалу” Новицький. – Щороку обсяги споживання зменшуються на 2-3%”.
Але зростаючі витрати на обслуговування застарілих систем водопостачання і, як наслідок, подорожчання води не можуть гарантувати українцям підвищення її якості.
“За останні роки у воді стали з’являтися нові хімічні сполуки, для нейтралізації яких потрібні дорогі реагенти. У невеликих населених пунктах екологія річок і колодязів – у катастрофічному стані. Країні не вистачає питної води, ну а фінансування галузі недостатньо, щоб подолати ці проблеми”, – пояснюють в “Укрводоканалекології”.
Вже у вересні українцям доведеться розрахуватися за спожиту в серпні холодну воду і послуги водовідведення за новими цінами. Таке рішення Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила в червні. Тоді тарифи на холодне водопостачання були збільшені для кількох водоканалів – ліцензіатів комісії.
Марія Цатурян
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас