Картковий будиночок: що відбувається з процесинговим бізнесом «УкрКарт» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Картковий будиночок: що відбувається з процесинговим бізнесом «УкрКарт»

Фінтех і Картки
1154
Наприкінці минулого тижня стало відомо про накладення арешту на рахунки державного Укргазбанку. За позовом ТОВ «УкрКонцепт» арештовано 158,6 млн гривень «Укргазу» на коррахунках в НБУ та інших банків. У самому «Укргазі», ці події пов’язують зі спробою недобросовісних позичальників нашкодити установі. При цьому експерти наголошують, що позивачами виступили особи, дружні до компанії «УкрКарт», яка обслуговує процесингові операції Укргазбанку.
Ця компанія саме зараз перебуває в активній фазі переговорного процесу щодо подальшої співпраці з банком – оскільки “Укргаз” планує перейти на власний процесинг, відмовившись від послуг «УкрКарту». Цей крок може стати дуже болючим для процесингової компанії, одночасно спонукавши її до розвитку абсолютно нових моделей роботи. А конфлікт навколо банку ризикує тільки прискорити процес розриву ділових відносин.
Один з головних клієнтів «УкрКарту» – державний Укргазбанк. На нього, за оцінками компанії, припадає близько 25% транзакцій процесингу, що обробляються в «УкрКарті». Згідно з іншими оцінками, його частка і взагалі становить понад 50%. Активних карт «Укргазу» – понад 700 000 штук.
Також серед сьогоднішніх клієнтів «УкрКарту» – Інвестбанк, Комінвестбанк, ОКСІ Банк, Альпарі Банк, Полтава-Банк, Юнекс-Банк, Регіон Банк, Полікомбанк, а також банки «Січ», «Глобус», «Фінансовий партнер», «Богуслав», «Траст-капітал», «Народний капітал» і «КСГ».
«Питома вага «Укргазу» в операціях «УкрКарту» зростає як за рахунок збільшення кількості його транзакцій, так і за рахунок скорочення числа операцій інших банків», – говорить екс-член Ради НБУ Василь Горбаль.
Наприкінці 2015 року з’явилася інформація про те, що Укргазбанк переходить на новий процесинг. Вибудовувати його, за даними Forbes, має Інна Тютюн, яка раніше вже реалізувала аналогічні проекти на програмному забезпеченні для обслуговування карткових операцій TietEnator в Національному банку України та інших установах.
І хоча ПЗ для нового процесингу Укргазбанку вже придбано, в самому банку відмову від послуг «УкрКарту» довго не підтверджували. Але нині одночасно три джерела повідомили Forbes про готовність «Укргазу» піти на внутрішній процесинг.
«На сьогоднішній день Укргазбанк продовжує працювати з процессингом «УкрКарт». Це наш багаторічний партнер, і він вирішує багато поставлених нами завдань. Однак для забезпечення швидкого зростання банку ми плануємо зміни», – розповів Forbes голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко.
Перехід на новий процесинг можливий за двома сценаріями. Перший – переведення всіх карт банку на обслуговування в своєму внутрішньому процесинговому центрі (ПЦ). Другий – по закінченні дії карти, що обслуговувалася в «УкрКарті», клієнт отримує нову, яка вже обслуговується всередині Укргазбанку.
Голова «УкрКарту» Олександр Пранов зазначає, що запуск власного ПЦ на сьогодні – досить витратний захід: «Витрати підуть на програмне забезпечення, обладнання, сертифікацію, міграцію, персонал тощо. Щоб покрити витрати на утримання, розміри бізнесу мають обчислюватися як мінімум двома мільйонами активних карт, яких в Укргазбанку зараз немає. Сам по собі проект побудови власного ПЦ є досить тривалим – від 12 до 18 місяців. За цей час може істотно змінитися ринкова кон’юнктура».
Для «УкрКарту» втрата Укргазбанку може стати дуже болючою. Компанія нещодавно вже втратила великого клієнта – банк «Київська Русь», в який було введено тимчасову адміністрацію. Разом з тим, формат взаємодії з Укргазбанком, за словами голови «УкрКарту», в будь-якому випадку потребує перегляду.
«На даний момент у нас діє договір про співпрацю з «Укргазом» з дуже застарілими тарифами, по деяких позиціях – на 75% нижчими від ринкових. Переговори щодо приведення цих тарифів до економічно обґрунтованого рівня перебувають зараз в активній фазі», – каже Пранов.
Процесинг з історією
На українському процесинговому ринку присутні як внутрішні (банківські), так і зовнішні гравці. На них, за інформацією НБУ, припадає понад 30 млн штук активних на сьогодні банківських карт. Найбільший учасник ринку банківських процесингів – ПриватБанк, який займає більше 50% цього ринку. Крім себе самого, він обслуговує і А-Банк.
Також власні процесингові сервіси є всередині Ощадбанку (понад 10% ринку), Альфа-Банку і Укрсоцбанку (сумарно також контролюють понад 10% ринку), ПУМБ (5%) та інших.
Зовнішні гравці – “Український процесинговий центр”, пов’язаний з Райффайзен Банком Аваль і групою “Райффайзен” в Східній Європі; “Українська фінансова мережа” (пов’язана з банком «Платинум»), “ТАСЛінк” (належить Сергію Тігіпку) і «УкрКарт».
В Укргазбанку було кілька варіантів зміни співпраці з процесингу. Наприклад, як держбанк він міг би перейти на обслуговування в державні Ощадбанк або Укрексімбанк.
«Побудувати свій процесинг – це завжди цікаво. Створити технологію, стати незалежним від ринку учасником. Якщо є гроші – чому б це не зробити?» – каже голова УФМ Андрій Аушев. За його оцінкою, Укргазбанк міг би співпрацювати із зовнішнім процесингом через входження в його капітал. «Якби хтось із процесингів продав їм, наприклад, 40%, «Укргаз» міг би купити цю частку. Але оскільки таких пропозицій по ринку не було, то «Укргаз», мабуть, вирішив, що будувати свій процесинг вигідніше», – припускає Аушев.
Кому належить «УкрКарт»
АТ «УкрКарт» було створено ще в 1995 році й активно розвивалося як один з основних гравців на ринку процесингу. До 2011 року компанія належала екс-голові Укргазбанку Василю Горбалю. Однак потім контроль над бізнесом перейшов до інших рук: з метою отримання у власність компанії «УкрКарт» близькі до колишньої влади структури застосували силові методи. Так, брат Василя Горбаля – Олег Горбаль – був поміщений до СІЗО за фальшивим звинуваченням. Тепер же за фактом вимагання порушено кримінальні справи.
На сьогодні у Василя Горбаля залишилася міноритарна частка «УкрКарту» – не менше 15%, за оцінками самого бізнесмена. На питання про можливість повернення бізнесу в повному обсязі Горбаль відповів досить ухильно: «Щодо «УкрКарту» тривають кримінальні справи. Все може бути”. Однак, він вважає, що на сьогодні можливості для розвитку бізнесу компанією упущені: «УкрКарт» потрібно й інвестувати в нові продукти, і створювати другий резервний сервер – з точки зору безпеки, проводити й інші інвестиції…»
За даними джерел Forbes, всі ці перипетії лише додають питань до механізмів співпраці державного «Укргазу» з «УкрКартом». А п’ятничний арешт рахунків банку змушує говорити про глобальний конфлікт з дружніми до компанії структурами.
Інші ж акціонери «УкрКарту» – це особи, що можуть бути пов’язані з конфліктом навколо Укргазбанку, про який Forbes писав раніше. Хоча суму в 158,6 млн гривень не можна назвати критичною для Укргазбанку: наприклад, на 1 липня 2016 року активи цієї установи склали понад 51 млрд гривень. Однак, сам факт ймовірності насильницького списання грошей з коррахунків держбанку може істотно вплинути на переговори про «УкрКарт», робота з якою, в свою чергу, є одним із пунктів плану залагодження виниклого конфлікту.
Вимушений розвиток
Згідно з офіційною версією, через кризу на банківському ринку «УкрКарт» готова до співпраці з іншими секторами: йдеться про обробку транзакцій для фінансових і страхових компаній, електронної комерції та подібні проекти.
«Історично «УкрКарт» був вузькоспеціалізованим процесинговим центром, і нашими клієнтами були тільки банки. Однак в нових ринкових умовах, коли кількість банків стрімко зменшується, ми провели диверсифікацію напрямків діяльності. Тепер «УкрКарт» працює також з небанківським сектором, ставши багатопрофільної ІТ-компанією. Процесинговий напрямок уже не є для нашої компанії визначальним. Зараз в розробці є кілька великих проектів, які будуть представлені ринку в міру фіналізації», – каже Пранов.
Також серед клієнтів «УкрКарт» з ІТ-сервісів – УніверсалБанк, «Креді Агріколь», «Кліринговий дім», БМ Банк.
Крім того, за «УкрКартом» досі закріплено великий сегмент бізнесу з РРО – реєстраторів розрахункових операцій. Йдеться про запроваджену Державною фіскальною службою плату з кожного касового апарата на користь сервісного центру. Згідно з інформацією НБУ, серед компаній – еквайєрів із цих сервісів є і «УкрКарт». І відповідно, бізнес компанії – як уповноваженого гравця в секторі РРО – застрахований від банківських перипетій.
У будь-якому випадку, конфлікт в цій ситуації не йде на користь всім сторонам. CEO компанії «3Q» Юрій Костів оцінює значимість «УкрКарту» для ринку платежів як високу. «На ринку важливо мати незалежний процесинг. Сьогодні таких незалежних процесингів два – «УкрКарт» і УПЦ. Для нормальної ж конкуренції необхідно підтримувати незалежних гравців, – вважає експерт. – «УкрКарт» може конкурувати з іншими учасниками ринку своїми інноваціями і надійністю».
Водночас, за неофіційними даними, «УкрКарт» намагається всіма способами зберегти відносини з Укргазбанком, не втратити найбільшого клієнта.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас