Майбутнє лондонського Сіті під загрозою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майбутнє лондонського Сіті під загрозою

Світ
1084
Згідно з даними професійної асоціації TheCityUK, в британській столиці базуються 250 іноземних банків і 200 іноземних юридичних фірм.
Загалом у фінансовому секторі й допоміжних галузях торгівлі міста зайнято 730 тис. осіб, що, до речі, більше, ніж до фінансової кризи 2007-08 рр.
Достаток висококласних фахівців – експертів як з англійського права, так і з фінансів – притягує до Лондона міжнародні банки, компанії з управління фондами і страхові фірми; багатство і кількість роботодавців у свою чергу приваблює ще більше талановитих людей.
Brexit загрожує цьому щасливому балансу. Великобританія стає політично нестабільною, тобто відсутні уряд і гідна опозиція, вона також втрачає регулятивну передбачуваність, якої дуже потребують інвестори.
Благоденство лондонського Сіті багато в чому залежить від того, як швидко відновиться порядок.
Найбільше фінансові організації непокоїть, що після виходу Великобританії з ЄС вони не зможуть працювати по всій Європі з Лондона, що може статися приблизно через два роки після формального старту переговорів з Брюсселем.
Компанії з однієї країни ЄС мають “паспорти” для ведення бізнесу на території інших 27 членів союзу без необхідності відкривати місцеві осередки або “дочки”.
Саме з цієї причини Лондон став другою домівкою для банків з ЄС, США і Азії. Так, Goldman Sachs має в британській столиці 6 тис. зі своїх 6 500 європейських співробітників, з яких у Франкфурті базується лише 200 осіб.
Страхові фірми більш локалізовані, але для деяких з них паспортизація так само важлива, як, наприклад, для американської MetLife.
Лондонські компанії з управління активами продають взаємні фонди, UCITS на єврожаргоні, по всьому союзу; в минулому році вони управляли 1 трлн євро, зазначає британський журнал The Economist.
Угода, яка збереже паспортизацію, в принципі, можлива, навіть попри те що сьогодні жодна з країн поза ЄС не володіє всіма правами.
У теорії Норвегія, для багатьох найгодяща “модель Великобританії”, має необмежений доступ до єдиного ринку ЄС.
Однак цей доступ вимагає згоди на свободу пересування, проти чого так активно виступають прихильники Brexit.
Другий привід для тривоги – побоювання, що Лондон може втратити статус основного центру для клірингу торгівлі цінними паперами в євро. Близько 70% торгівлі процентними свопами в євро відбувається в Лондоні, що в чотири рази більше, ніж у Франції та Німеччині, і це не зважаючи на те що Великобританія не входить в зону євро. LCH, частина Лондонської фондової біржі, проводить левову частку цих операцій.
Європейський центральний банк давно хоче, щоб кліринг у євро відбувався на його території, мотивуючи це тим, що в екстрених випадках розташований поряд розрахунково-кліринговий центр легше забезпечити ліквідністю. Нині ЄЦБ має угоду про валютний своп з Банком Англії, яка гарантує надання ліквідності.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас