Українцям обіцяють здешевлення однієї з найдорожчих ягід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям обіцяють здешевлення однієї з найдорожчих ягід

Аграрний ринок
3179
В Україні почала дешевшати лохина. Дорожче ягоду продають на Київщині та в близьких до столиці регіонах. Про це розповіла директор підприємства “Брусвяна” Ліліана Дмитрієва.
“Перший урожай лохини завжди дорогий. Зараз в роздріб надійшла лохина другого і третього збору. Вони не такі красиві, тому ціни нижчі. Чим ближче до закінчення сезону, тим більше дешевшає лохина”, – говорить експерт.
За тиждень кілограм ягоди в столичних супермаркетах подешевшав з 250-300 до 100-180 грн. На початок року в Україні заклали близько тисячі гектарів полів лохини. Багато господарств засадили ще 500 гектарів експериментальних насаджень.
“Ціни на лохину також залежать від того, наскільки господарство віддалене від Києва”, – говорить Ліліана Дмитрієва.
Оптом лохину купують по 60-100 гривень за кілограм. Добірну ягоду продають за 130. Високу ціну лохини пояснюють високою ціною саджанців. Вітчизняний саджанець коштує 22-35 гривень. Імпортні коштують до 100 гривень. Має рости 2-3 роки.
“Великі витрати також пов’язані зі спеціальним ґрунтом. Однак лохина – не найдорожча ягода, яку вирощують в Україні. В минулому році за кілограм ягід китайського лимонника в Україні просили 500 гривень. Зараз ця ягода ще не достигла, тому важко спрогнозувати ціну. В цьому році був поганий урожай чорної смородини. Незважаючи на це ягоду широко продавали на ринках за 20-25 гривень. Зібрали багато малини. Її продавали від 25 до 60 гривень за кілограм залежно від сорту і якості ягоди”, – говорить Дмитрієва.
Українці вирощують лохину на експорт. Продають в Європу та Азію. У світі за кілограм лохини дають 3 євро.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас