Мікроміста Європи - цікаво жити й вигідно інвестувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мікроміста Європи - цікаво жити й вигідно інвестувати

Нерухомість
1625
У попередньому матеріалі”:http://news.finance.ua/ru/news/-/380988/evropejskie-goroda-budushhego-gde-zhit-i-kuda-investirovat ми розповіли про малі міста Європи, де можна жити, працювати й інвестувати з тим же успіхом, що і в столицях та мегаполісах.
Але серед іммігрантів і мешканців європейських країн вистачає і тих, кому хочеться глибшого занурення в провінційне життя. Вони обирають «мікроміста» з населенням від кількох тисяч до кількох десятків тисяч осіб. Там теж є життя.
Більш того, якщо дивитися на перспективу в 20-25 років, то цілком можливо, що деякі мікроміста цікавіші для проживання та інвестування, ніж великі. З розвитком транспортної інфраструктури і засобів зв’язку відстані перестають бути проблемою – і для вирішення побутових питань, і для розваг, і для роботи. А чисте повітря, приємні сусіди і максимально близька (в прямому сенсі) до народу місцева влада стають ключовими факторами для вибору місця проживання.
Як і у випадку з малими містами, найбільш перспективні мікроміста, що з’являються в різних рейтингах, розташовані переважно в «нових» європейських країнах – на сході й півдні. Виняток – Ірландія з її бурхливим розвитком, представники якої є в рейтингах міст всіх розмірів.
Іванець (Ivanec), Хорватія
Найменший учасник нашого огляду. Хорватський Іванець складно назвати містом, він більше схожий на селище, адже тут живе тільки 13-14 тис. осіб. Насправді Іванець – це група з трьох десятків поселень, розташованих на схилі та біля підніжжя гірського хребта Іваншчиця у Хорватському Загір’ї, але всі вони входять в адміністративну одиницю «місто Іванець».
Головна перевага Іванця – дві пільгові території для підприємців: бізнес-зона і промислова зона, розташовані біля міста. Бізнес-зона має площу 200 тис. кв. м, промислова – 300 тис. кв. м. Вся земля повністю готова для будівництва невеликих виробничих підприємств, майстерень, торгових залів, офісів. До кожної ділянки підведено комунікації, прокладено асфальтовані дороги і тротуари, є освітлення.
Компанії, які починають бізнес в Іванці, отримують різні гранти й пільги як від місцевої влади, так і – з її ж допомогою – від усіх інших рівнів влади, аж до Євросоюзу. За умови виконання певних умов компанії можуть бути звільнені від муніципальних зборів і витрат на оформлення ділянок, від корпоративного податку (на 5 років), комунальних платежів (на 5 років), а також можуть отримати компенсацію частини відсотків за кредитами. Зараз у бізнес-зоні зареєстровані та діють 30 підприємств, а проект промислової зони тільки почав розвиватися.
Про жителів містечка місцева влада теж піклується: в найближчих планах – створення центральної міської площі з концертним залом під відкритим небом, кафе, парковками та ігровими майданчиками.
Діапазон цін на будинки в Іванці досить великий, але, судячи з пропозицій на сайтах нерухомості, вартість квадратного метра коливається в основному в межах 300-500 євро. Тобто звичайний за місцевими мірками будинок площею близько 200 кв. м з ділянкою в 5-10 соток коштуватиме в межах 70-100 тис. євро.
Лімерик (Limerick), Ірландія
Назва третього за населенням міста Ірландії Лімерика (близько 90 тис. мешканців, включно із передмістям) широко відома завдяки жартівливим віршам певної форми. Але саме місто має зовсім не жартівливі перспективи: воно розвивається як центр високотехнологічної промисловості Ірландії. Уздовж дороги з Лімерика в аеропорт Шеннон розташовано три великі ділові й промислові зони: National Technology Park, Raheen Business Park і Shannon Free Zone.
Основні роботодавці регіону – виробник комп’ютерів Dell (значно скоротив кількість робочих місць в 2009 році, але в 2015 році почав повертати їх в місто), Vistakon – підрозділ з виробництва контактних лінз корпорації Johnson&Johnson, виробник медичного обладнання Cook Medical. Серед інших компаній, що мають тут виробничі потужності, штаб-квартири або дослідні центри, можна виділити Analog Devices, Kostal, Roche, Olympus, Procter & Gamble та Intel.
Як і у випадку з Корком (і з рештою Ірландії), в Лімерику відбувається відновлювальне зростання економіки після сильного падіння в 2008-2009 роках. В майбутньому темпи зростання, звичайно, сповільняться, але політика держави з перетворення острова на європейський «легальний хайтек-офшор» буде позитивно позначатися на бізнесі й далі.
Відновлення бізнесу відбивається і на цінах на нерухомість: за останній рік житло подорожчало на 15%. Наприклад, стандартний чотирикімнатний будинок зараз коштує 154 тис. євро. Проте, колишніх значень вартість будинків не досягла: під час кризи вона впала на 29,6%, а зросла нині тільки на 15,9% (майже все зростання припало на останні 12 місяців). Крім того, ціна житла в Лімерику залишається набагато нижче, ніж в інших регіонах Ірландії. Нині в місті продається 1,7 тис. квартир і будинків, тож вибір є.
Вентспілс (Ventspils), Латвія
Латвійське місто Вентспілс історично вважалося майже виключно портовим: тут розташований великий промисловий порт, де працювало понад 20% населення – в основному на перевалці російських вантажів. Але розуміючи, що Росія з часом скоротить поставки через цей порт, місцева влада з 2002 року почала цілеспрямовано розвивати інші виробництва, залучаючи іноземних інвесторів.
Тепер Вентспілс – багатопрофільне промислове місто з десятками нових підприємств. Роль порту в економіці, звичайно, велика, але вже не виняткова: в промисловій зоні з 2010 року працює більше місцевих жителів, ніж в порту.
На сьогоднішній день обсяг накопичених іноземних інвестицій у Вентспілсі наблизився до 200 млн євро – це другий показник серед міст Латвії після Риги. У розрахунку на жителя інвестори з 32 країн вклали в місцеву економіку по 4 860 євро, що на 43% більше середньолатвійського рівня; якщо ж виключити з розрахунків Ригу, то перевищення середнього рівня решти країни стане 4-5-кратним.
У вільній економічній зоні міста інвестори орендують готові земельні ділянки та будівлі з усіма комунікаціями, а кожен проект отримує свого куратора з адміністрації, який допомагає усувати поточні проблеми на рівні міста. Порт – це не тільки дешевий морський транспорт для вантажів, але і пасажирські пороми до Німеччини і Швеції, що зручно для місцевих і європейських підприємців.
Тут виробляють біодизельне паливо на потужностях компанії Bio-Venta, комунальні машини Bucher Municipal, продукцію з поліуретану Froli Baltic, різну електроніку на підприємствах EuroLCDs і Вентспілської електронної фабрики. Працюють металообробний завод Malmar Sheet Metal і Вентспілський зварювальний завод, а також виробник шоколаду Pobeda Confectionery.
Шосте за населенням латвійське місто Вентспілс (36 тис. жителів) за лічені роки стало другим промисловим центром країни і продовжує розвиватися. На черзі – залучення іноземних та місцевих інвесторів у Парк високих технологій. Зараз в ньому 15 резидентів – від бухгалтерських компаній до виробників вітрогенераторів і електроніки на замовлення.
Житло у Вентспілсі в основному ще радянське з відповідними зручністю і якістю, але й недороге. Трикімнатна квартира коштуватиме в середньому 30-40 тис. євро. З огляду на перспективи розвитку міста, цей варіант може бути цікавий як невелика інвестиція з високим ризиком, але і потенційно високою віддачею. Крім того, Вентспілс – балтійський курорт, і житло можна здавати туристам, чим уже кілька років активно займаються литовські інвестори, які скуповували місцеві квартири в 2010-2014 роках чи не оптом.
Пріедор (Prijedor), Боснія і Герцеговина
Невелике місто Пріедор, в якому живе 32 тис. осіб (і ще понад 60 тис. у 71 селищі поблизу), розташоване в регіоні Республіка Сербська, що входить в державу Боснія і Герцеговина. У реальності Республіка Сербська – практично самостійна держава, і цілком можливо, що з часом цей статус буде закріплено офіційно.
Пріедор – третє за розміром місто республіки, хоча точно визначити кількість місцевих жителів складно: через бурхливий розвиток економіки і будівництва сюди масово з’їжджаються мешканці сусідніх сіл і селищ.
Як і для багатьох інших лідерів інвестиційних рейтингів, велике значення для Пріедора має його географічне положення. Звідси рукою подати до регіональних центрів і промислових центрів країн Південно-Східної Європи, Австрії та Італії. З часів Стародавнього Риму Пріедор був перехрестям важливих доріг цього регіону Європи, те саме і зараз – тут розвинена автодорожня мережа і працює річковий порт. Якість доріг далека від західноєвропейської, але згодом ситуація напевно буде виправлена.
Місто активно залучає іноземних інвесторів, пропонуючи їм території для будівництва та вже готові об’єкти, прискорену реєстрацію бізнесу, а також різні пільги та інші вигідні умови роботи: наприклад, корпоративний податок тут становить лише 10%. Адміністрація підтримує спеціальний англомовний сайт для інвесторів з дуже великим обсягом інформації та конкретними пропозиціями.
Серед тих, хто вже відкрив виробництво в Пріедорі та найближчих промислових зонах – Arcelor Mittal (залізна руда), KRAS Group (бісквіти), Austronet (поліпропіленові сітки), CEMEX (будматеріали), Nova Ivanica (взуття) та інші компанії з Італії, Австрії, Хорватії, Сербії. Регіон переживає справжній економічний бум: після воєн, пов’язаних з розпадом Югославії, минуло достатньо часу, щоб ситуація заспокоїлася, а люди перестали жити минулим і почали працювати.
Будинок в Пріедорі та околицях площею 100-150 кв. м на ділянці в 10-15 соток коштуватиме покупцеві 50-80 тис. євро залежно від стану і розташування. Тут ведеться дуже активне будівництво, тому є пропозиції як з купівлі старих і нових готових будинків, так і ділянок під зведення житла за власним проектом.
Інвестиції в цей регіон, і тим більше переїзд сюди, мають високий рівень ризику через невизначену політичну ситуацію і сумнівного рівня комфорт. Будемо відверті: Пріедор за звичними європейськими мірками – майже село з обмеженими можливостями для жителів.
До того ж, на відміну від деяких інших учасників європейських рейтингів, влада Пріедора залучає на свою територію не ІТ-компанії та високотехнологічні виробництва, а класичну «важку» і видобувну промисловість, таке сусідство не всім до смаку. Зате компанії, які сюди приходять, вкладаються надовго: завод чи фабрика – це не колцентр або група програмістів, яких можна швидко перевести в інший регіон.
Якщо нічого поганого не станеться в політичному плані, Пріедор має всі шанси стати великим промисловим центром Південно-Східної Європи.
Інші міста
У дослідженнях і рейтингах європейських мікроміст зустрічається ще кілька назв. Інвестори пильно дивляться в бік колишньої Югославії, де відносно низькі витрати на ведення бізнесу та оплату праці.
Найцікавіші в цьому плані Штіп (Македонія), Сомбор і Враньє (Сербія) і Ястребарско (Хорватія). Крім того, інтерес становлять ірландське Голуей, словацька Жиліна, латвійська Єлгава і естонське Тарту.
Артем Єйсков
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас