Як правильно шукати нову роботу, не звільняючись зі старої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як правильно шукати нову роботу, не звільняючись зі старої

Особисті фінанси
1727
1. Не афішуйте
Уявіть себе на місці вашого начальника. Ваш підлеглий сказав вам, що шукає нову роботу, тому що на цій зарплата маленька, багато обов’язків, можливість професійного зростання відсутня. Так, названі причини цілком об’єктивні, але як роботодавцю вам їх чути неприємно, особливо якщо працівник попросив поставитися з розумінням і заявив майже як Зіна Шурику зі знаменитої гайдаївської комедії: «Тільки ви мене поки не звільняйте. Все-таки, мало що може статися».
Чому краще не говорити керівництву, що ви хочете змінити роботу:
- Вам можуть вказати на двері, вважаючи нелояльним співробітником.
- Вам можуть знайти заміну ще до того, як ви звільнитеся.
- Ви можете передумати йти.
Але якщо ви вже на 100% впевнені, що одержали заповітну посаду в іншій компанії, то попередьте роботодавця про звільнення хоча б за два тижні.
Не варто ділитися своїми планами, пов’язаними з пошуком нової роботи, і з колегами. Інакше ваш секрет швидко розлетиться по всіх відділах і дійде до керівника.
В офісі й біля нього на цю тему не спілкуйтеся з родичами і друзями ні наживо, ні телефоном. Пам’ятайте — навіть стіни мають вуха.
Якщо так сталося, що спеціаліст з набору персоналу дзвонить вам, коли ви обідаєте або їдете в ліфті разом з колегами, то чемно акцентуйте, що в даний момент говорити вам незручно, і передзвоніть, коли вже ніхто не підслухає.
Якщо ви вже ходите на інтерв’ю, то візьміть в день співбесіди змінний одяг. Інакше ситуація буде виглядати дивно — ви відпросилися на півдня до лікаря і прийшли після цього візиту в нетипово офісно красивому костюмі. Переодягніться перед поверненням на поточну роботу в звичну змінку, і все пройде непоміченим.
2. Налаштуйте невидимість резюме
Розміщуючи резюме на сайтах з працевлаштування, врахуйте, що HR-менеджери вашої компанії їхні часті гості. Тому скористайтеся параметрами видимості, щоб не видавати себе. Наприклад, на Work.ua можна розмістити резюме на сайті, приховати або обмежити доступ до своїх особистих даних, тобто не показувати ім’я, прізвище, дату народження, телефон, електронну пошту, поточне місце роботи, фотокартку. Ця інформація буде доступна лише тим наймачам, на чию вакансію ви відгукнулися самостійно.
3. Будьте пильні
Не переглядайте рекрутингові портали на робочому комп’ютері, не зберігайте роздруковане резюме або видання про працевлаштування на столі, для зворотного зв’язку не вказуйте номер телефону вашого офісу.
Розсилайте резюме тільки з особистого e-mail. На корпоративний поштовий ящик в таких випадках заборона. Чому? По-перше, він може перевірятися службою безпеки компанії. По-друге, якщо доступ до електронної пошти відкритий групі людей, то ваші особисті листи ризикують стати надбанням громадськості. І тема листа «Для Тетяни» не утримає ваших колег від бажання її прочитати, навіть якщо ніхто з них не Тетяна.
4. Вибирайте правильний час для співбесіди
Врешті вас запросили на інтерв’ю. Це добре, але як сказати в офісі, що потрібно відлучитися на одну-дві години? Якщо ваша діяльність передбачає зустрічі або роз’їзди, то вирішити таку задачу буде простіше. Якщо ні, то, призначаючи час бесіди, вибирайте неробочі години: до початку або після закінчення робочого дня, обід, вихідні.
Якщо відгуків на ваше резюме кілька, то можна пройти всі співбесіди в один день, взявши відгул за свій рахунок чи в рахунок відпустки.
Дочекайтеся відпустки. Можливо, відпочити вам не вдасться, але зате від пошуків роботи вже ніщо не відверне. Хоча при правильному плануванні можна і поєднати.
5. Аргументуйте причини звільнення
Під час співбесіди будьте готові до питання рекрутера «Що вас підштовхнуло до пошуків нового місця роботи?». Якщо ваша відповідь — розбіжність у якихось сферах з роботодавцем або колективом, то він охарактеризує вас як конфліктну людину, яка втікає від труднощів. Підкресліть позитивні сторони поточної роботи, покажіть, що бажання змінити місце роботи продиктоване прагненням до професійного зростання, розширення сфери застосування своїх знань та умінь, підвищення зарплати.
6. Підіть красиво
Отже, ви отримали нову роботу! Звільніться гідно. Поговоріть з колишнім роботодавцем, подякуйте його, наприклад, за досвід, можливість розвиватися у своїй справі, напрацювати базу контактів і так далі. Поясніть, що хочете рухатися вперед, акцентуйте, що цінуєте професійне спілкування і не хочете переривати його в майбутньому. Підкресліть, що завершити всі розпочаті вами справи або допоможете ввести в курс справи нового фахівця, вашу заміну.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас