Самокеровані машини можуть призвести до падіння премій страховиків - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Самокеровані машини можуть призвести до падіння премій страховиків - експерти

Технології&Авто
236
Поява самокерованих автомобілів на дорогах США може різко знизити кількість аварій на дорогах і призвести до скорочення премій страховиків на 80% через кілька десятиліть.
У минулому році страхові компанії отримали близько $200 млрд премій від страхування автомобілів – приблизно третину від усіх премій в сегменті страхування майна.
За оцінкою актуаріїв з KPMG, частота автомобільних аварій в США може впасти на 80% до 2040 року. При цьому експерти очікують появи повністю автономних автомобілів на дорогах країни вже до 2020 року та їх широкого розповсюдження до 2025 року.
Їхні колеги з Deloitte трохи менш оптимістичні – на їхню думку, на масовий ринок самокеровані машини вийдуть ближче до 2030 року. Вони також вважають, що до 2040 року премії в автострахуванні впадуть з поточних $200 млрд до $40 млрд. Однак близько $100 млрд на рік складуть внески на страхування відповідальності автовиробників за якість продукції та за страхування послуг зі спільного користування автомобілями.
Вже зараз деякі автомобілі можуть виконувати багато дій без участі водіїв. Наприклад, близько 10% машин на дорогах США вже мають функцію автоматичного гальмування в непередбаченій ситуації (ймовірно з 2022 року ця функція стане обов’язковою для всіх нових машин).
Згідно з дослідженням організації Highway Loss Data Institute (спонсорується страховими компаніями США), використання певних систем автоматичного гальмування на 10-15% скорочує обсяг страхових вимог у зв’язку з пошкодженням інших автомобілів.
Разом з тим поки страховики перебувають в скрутному становищі, оскільки самокеровані автомобілі поки рідкісні навіть у США, і у дослідників немає можливості отримати достатні дані. Так, за статистикою, один нещасний випадок з летальним результатом припадає на 90 млн миль (145 млн км), проведених автомобілістами на дорогах. При цьому за весь час автономні машини від Google наїздили тільки 1,5 млн миль, а машини Tesla з увімкненою опцією автопілота – трохи більше 130 млн миль.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас