Олег Кузнецов: українські міста як IT-хаби - що сприяє і що заважає будувати інфраструктуру нового покоління? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Кузнецов: українські міста як IT-хаби - що сприяє і що заважає будувати інфраструктуру нового покоління?

Технології&Авто
654
В Україні виділилося кілька великих міст, які сконцентрували найбільшу кількість IT-фахівців і стали місцем локації R&D-центрів багатьох міжнародних технологічних корпорацій.
Мова звичайно ж про Київ, Дніпро, Львів, Одесу, Харків та Вінницю. Кожне з них має свої особливості й по-різному просунулося з точки зору будівництва або розвитку інфраструктури нового покоління. Можна констатувати, що приблизно половина всіх IT-компаній нині дислокується в київському регіоні. Це сприяє розвитку високотехнологічного кластера в столиці.
Слід розуміти, що популярність українських міст у технологічній сфері визначається головним чином кількома загальнодержавними чинниками:
  • вдале географічне розташування України;
  • високий індекс розвитку людського капіталу;
  • дешевизна праці фахівців;
  • існування бізнес-моделей з «оптимальним» режимом оподаткування;
  • наявність профільних освітніх установ і курсів;
  • географічна близькість до розвинених країн (що часто важливо з точки зору логістики та невеликої різниці в часових поясах).
Проте, незважаючи на досягнення муніципалітетів, існують загальнодержавні фактори, які перешкоджають ефективному становленню українських міст як IT-хабів. А саме:
  • «парадокс логістичної унікальності України» – в близькості до розвинутих європейських країн і наявності бар’єрів для іноземців у отриманні робочої візи, дорожнеча повітряного сполучення;
  • військові дії в країні;
  • проблеми захисту інтелектуальної власності, не додають оптимізму бюрократія і регулярні обшуки в IT-компаніях;
  • існування мовних бар’єрів з міжнародними замовниками, відсталість технічної системи освіти від сучасних реалій;
  • міграція кваліфікованого персоналу;
  • простота руху інвестицій як у країну, так і за її межі.
Для того щоб створити прогресивну інфраструктуру в Україні, мало досягнень окремих міст. Необхідна інноваційна економіка з усіма її атрибутами.
IT-хаби не можуть існувати як оаза посеред випаленої пустелі. Держава повинна інвестувати в освіту, розвиток інфраструктури, дослідні установи, високотехнологічне виробництво, інститути захисту приватної власності (зокрема інтелектуальної), створення технопарків, прозорий арбітраж і судову систему в цілому і багато іншого.
Тільки в цьому випадку утвориться привабливий регіон для побудови і розвитку технологічного бізнесу.
Явним індикатором цього стане відкриття головних офісів компаній в Україні та зростання припливу іноземних інвестицій.
На щастя, означені проблеми є лише завданнями, які належить розв’язати керівництву країни. Позитивні зміни в законодавстві вже відбуваються, тому оптимізм і віра в світле майбутнє зберігаються.
Олег Кузнецов, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас