Хвиля рейдерства захлеснула бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хвиля рейдерства захлеснула бізнес

Кримінал
2389
Сотні бізнесменів постраждали через неправомірні дії реєстраторів, які «за ніч» можуть позбавити активів як невеликих підприємців, так і великий іноземний бізнес. Нову хвилю рейдерства запустила реєстраційна реформа: зараз переписати право власності можна через будь-якого нотаріуса. Виявлені проломи даватимуть рейдерам змогу відбирати активи ще мінімум кілька місяців – депутати пішли на канікули, не ухваливши антирейдерський закон.
Нотаріуси навчилися рейдерству
Реформа реєстраційної служби дала збій. «З початку 2016 року до нас надійшло близько однієї тисячі скарг на дії реєстраторів. Більшість із них пов’язані саме з рейдерськими захопленнями», – заявив учора заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз. Серед потерпілих – і нерезиденти, і банки.
У минулому році парламент ухвалив три закони, якими спростив реєстрацію бізнесу і нерухомості. Ці операції тепер можуть здійснювати не лише в реєстраційних офісах, але й нотаріуси, акредитовані банки, центри надання адміністративних послуг місцевих рад і навіть «Укрпошта». І якщо в грудні 2015 року реєстрацію здійснювали 2 тис. чоловік, то зараз вже 10 тис. «Ми вирішили питання черг та корупції, адже тепер набагато менше відмов у реєстрації прав власності. Але разом з тим зросла проблема незаконної перереєстрації майна і бізнесу», – визнає Павло Мороз.
Рейдерству сприяє те, що під час операцій з нерухомістю більше не видається документ про право власності – вся інформація тільки в електронному реєстрі. Не потрібне обов’язкове нотаріальне засвідчення справжності підписів засновників та уповноважених осіб на установчих документах, як і не вимагається нотаріальне посвідчення установчого договору. Приватний бізнес більше не зобов’язаний використовувати печатки. Скасовано територіальний принцип реєстраційних дій.
Гучні захоплення
Все це в рази спрощує шахрайські дії з «віджиму» бізнесу. І хоча потерпілий може піти до суду, йому доведеться довго повертати те, що у нього вкрали «за ніч». А останніми тижнями новини про рейдерські захоплення бізнесу стали регулярними.
Десять днів тому стало відомо, що ТОВ «Новус Україна» зазнало рейдерського захоплення майна на 1 млрд грн. «Внаслідок злочинних дій кола осіб, використовуючи документи з підробленими підписами і печатками, внесено зміни до Єдиного держреєстру. За співучасті реєстратора Баришівської сільради Київської області переоформлено повністю корпоративні права компанії, яка має найбільші інвестиції Литовської республіки в Україні», – повідомив 11 липня радник міністра Михайло Апостол. Швидке втручання МВС і посла Литви дали змогу повернути компанію власнику – литовській компанії «Консул Трейд Гаус». Але кримінальне провадження все ж було відкрито.
А у вівторок латвійська компанія TRI Management заявила про те, що 4 липня з Держреєстру прав на нерухоме майно були видалені всі записи про її 12 АЗС аж до 2013 року. «Не залишилося інформації ні про право власності TRI Management, ні минулих записів про іпотеку. За інформацією ДП «Національні інформаційні системи» (адміністратор реєстру), сталася DDoS-атака, в результаті якої нібито зникли дані тільки по наших об’єктах», – зазначала представник TRI Management в Україні Алла Тоцька.
За тиждень до цього «Національні інформаційні системи» підтвердили, що 12-13 липня відбулася DDoS-атака на Акредитований центр сертифікації ключів органів юстиції України. «У зв’язку з цим можуть виникати складнощі з доступом до реєстрів», – йшлося в заяві ДП. Для «розкрадання» майна TRI Management цей збій в роботі держреєстрів не став на заваді. Приватний нотаріус Людмила Голій ще 6 липня переписала АЗС на Руслана Пелеха. 15 липня TRI Management на підставі договорів купівлі-продажу АЗС відновила в реєстрі інформацію про себе як про власника, але в той же день Людмила Голій повторно «змінила» власника. TRI Management поскаржилася в МВС, НАБУ, СБУ і Мін’юст.
З аналогічною проблемою зіткнувся Укрсоцбанк: здійснено повторне рейдерське захоплення належного йому київського бізнес-центру «Горизонт Парк». «Приватний нотаріус Олег Щур 2 липня на підставі підробленого рішення Окружного адміністративного суду Києва (при тому що суддя, котрий нібито приймав рішення, перебував у відпустці) анулював реєстрацію майнових прав банку на «Горизонт Парк» і зареєстрував об’єкт за компанією «Проект-А». Ми звернулися до Мін’юсту, але поки не отримали остаточного рішення від них», – повідомила голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко.
Мін’юст запевняє, що застосовує санкції до нотаріусів, які роблять навмисні або випадкові помилки під час реєстрації прав власності. «Деяким реєстраторам ми блокуємо доступ до реєстру на три-шість місяців. Коли ж було грубе порушення, то анулюємо його доступ назавжди. Поки таких випадків було п’ять», – каже Павло Мороз.
Але тримісячне «відлучення» від реєстру – не перешкода для рейдерів. Пані Савощенко наголосила, що неправомірні дії Олег Щур зробив у перший же день після закінчення тримісячної заборони на доступ нотаріуса до Реєстру майнових прав. У перший раз він «переписав» бізнес-центр в ніч з 18 на 19 лютого. «Потрібно заборонити нотаріусам працювати вночі», – запропонував президент Альфа-банку Олександр Луканов.
Серед постраждалих і ФГВФО. Власник Укрінбанку 13 липня за допомоги нотаріуса перейменував його в «Укрінком» і зареєстрував у Сєвєродонецьку. Це стало можливим, оскільки 13 липня набуло чинності рішення суду про незаконність ліквідації Укрінбанку. «Ми будемо вирішувати цю проблему, але не хочемо озвучувати, яким саме способом, щоб не попереджати про наші дії іншу сторону», – заявив у середу заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб Андрій Оленчик.
Малоефективні рішення
Мін’юст створив комісію для розгляду скарг на дії реєстраторів. Однак її ефективність під великим питанням. «Комісія розглядає кожен випадок протягом 30 днів. Але якщо у вас корпоративний конфлікт, то ми не вирішимо його, бо у комісії немає повноважень суду», – сказав Павло Мороз. Поки було задоволено лише 150 скарг.
Ускладнять і процедуру реєстрації прав власності. «У більшості випадків при реєстрації нотаріус створює новий розділ і перереєструє в ньому об’єкт за новим власником. Ми хочемо ускладнити створення цього розділу», – сказав пан Мороз.
Вже надходять пропозиції повернути реформу назад. «Нотаріуси можуть проводити махінації, перереєструвати майно. Потрібно скасовувати цю практику. Такі проблеми повинні вирішуватися не тільки через втручання Мін’юсту по кожному окремому випадку, а й системно», – вважає Тамара Савощенко.
Мін’юст не може скасувати реформу, але готовий її вдосконалити. «Ми подали в парламент законопроект № 4216, яким запропоновано оформляти всі зміни учасників і керівників підприємства тільки за допомогою нотаріального посвідчення, чого зараз немає. Це повинно ускладнити перереєстрацію майна. Але, на жаль, парламент пішов на канікули, і законопроект не прийнятий», – каже Павло Мороз. Цей антирейдерський проект був поданий депутатами ще в березні, але поки не виносився навіть на перше читання.
Олена Губар
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас