Ринок ЦП за тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок ЦП за тиждень

Фондовий ринок
151
25-29 серпня 2003 року
Незважаючи на період низької ділової активності операторів ринку цінних паперів України, загальноекономічна ситуація динамічно змінюється. Питання полягає тільки в тому у кращу чи в гіршу сторону. Оцінити однозначно поточне економічне становище в країні і кон'юнктуру фондового ринку України досить складно, тому що має місце вплив цілого ряду як позитивних, так і негативних факторів.
До негативних моментів, наприклад, необхідно віднести можливий колапс фінансового ринку Грузії. Хоча фінансовий ринок цієї країни недостатньо значний для іноземних інвесторів і не в змозі подібно російському ринку в 1998 році обвалити всі сусідні emerging markets, проте, дефолта в Грузії буде предосить для того, щоб внести чергову хвилю спаду на ринки східно-європейського регіону. Фондовий ринок України знаходиться в зародковому стані і на превелику силу справляється з внутрішніми проблемами, а про протидію впливу зовнішніх негативних факторів і говорити не приходиться.
Позитивних факторів, здатних вже в найближчому майбутньому і надалі в довгостроковій перспективі, сприяти росту ринку цінних паперів начебто б більше. Нарешті, парламент і уряд вирішили взятися за проведення пенсійної реформи. Процес її реалізації, що повинний початися в 2004 році, гарантує нарощування інвестиційного потенціалу, а з цими змінами варто очікувати появи нових об'єктів додатка вільних фінансових ресурсів. На фондовому ринку Україні вже давно відчувається необхідність розширення обріїв інвестування і головним чином по корпоративних інструментах. Про це свідчить структура торгів ПФТС. Зараз на ринку немає паперів вищого рівня якості здатних вести за собою ринок. Раніше роль blue chips виконували акції енергокомпаній, а в даний момент не можна виділити хоча б кілька таких цінних паперів. Як результат низький рівень ліквідності ринку, низька капіталізація. Приміром, показник капіталізації самого динамічного сегмента українського фондового ринку – ПФТС – складає деяким більш $3 млрд. Росія, для порівняння, на сьогоднішній день має у фондових активах вкладень на суму $165-168 млрд. Частка фондового ринку складає 43-45% від російського ВВП, в Україні це показник не більш 20-25% ВВП.
Експерти говорять про те, що подібна ситуація результат невизначеності в сфері економічної політики уряду, що, з одного боку, намагається побудувати ринкову конкурентну економіку, а з іншої, зберігає м'які бюджетні обмеження у відношенні деяких підприємств. Таким чином, фінансовий ринок країни має також два сегменти. На одному сегменті діють ринкові закони, а суб'єкти підприємницької діяльності в буквальному значенні слова борються за інвестора, на іншому - «близькі» держструктурам підприємства «борються за податкові пільги і бюджетні дотації».
З цих і багатьох інших причин дуже часто доводиться констатувати відсутність тенденцій росту на ринку. Так буде й у цей раз. Крім того, що до непристойності низько після святкування дня Незалежності упали обсяги торгів (з вівторка по четвер – 4,4 млн. грн.), так усе меншим стає число об'єктів, з якими оператори ринку готові працювати. За звітний період з акцій серед таких були цінні папери рівно десяти емітентів, що складає менше 10% лістинга ПФТС. Арифметика проста. Інші 90% можливо просто для бутафорії!
За матеріалами: Швабій Костянтин
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас