Мінінфраструктури пропонує подвоїти плату за проїзд іноземних авто масою понад 3,5 т — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінінфраструктури пропонує подвоїти плату за проїзд іноземних авто масою понад 3,5 т

Казна та Політика
248
Міністерство інфраструктури України пропонує запровадити ставку єдиного збору за проїзд по території країни для іноземних транспортних засобів, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3,5 т, подвоїти ставку єдиного збору за проїзд транспортних засобів масою понад 3,5 т автодорогами за кожен кілометр проїзду.
Відповідно до законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України”, оприлюдненому на веб-сайті міністерства, для автомобілів масою до 3,5 т з кількістю місць для сидіння не більше дев’яти з місцем водія включно визначається плата залежно від часу перебування в Україні: протягом одного дня – EUR1,2, семи днів – EUR7, одного місяця – EUR33,8, трьох місяців – EUR95,6, півроку – EUR180, рік – EUR342,2 .
Ставки зборів для транспорту масою понад 3,5 т пропонується запровадити в діапазоні від EUR2 до EUR10 за проведення контролю, від EUR0,04 до EUR1,56 – за кожен кілометр проїзду українськими дорогами.
Згідно з пояснювальною запискою до документа, в 2013-2014 рр. зафіксовано реальне скорочення надходжень до державного бюджету єдиного збору, перерахованого в євро: з EUR17 млн ​​у 2013 році до EUR13,3 млн в 2014 році. Серед причин такого показника, зокрема, чинні ставки єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон, що не переглядалися урядом майже 15 років.
Крім того, включення плати за проїзд автодорогами в структуру єдиного збору, якщо вона при цьому не поширюється на легкові автомобілі, зареєстровані за межами країни, не відповідає світовій практиці.
Ухвалення проекту такого закону, на думку його авторів, дозволить збільшити дохідну частину загального фонду державного бюджету шляхом актуалізації ставок єдиного збору, що, в свою чергу, спричинить збільшення обсягу фінансування, що виділяється на виконання ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування.
Як наголошується в записці, згідно з європейським досвідом, термін перебування іноземних транспортних засобів з дозволеною максимальною масою до 3,5 т на території держави в середньому становить сім днів, ставка єдиного збору за використання автодоріг протягом зазначеного періоду становить близько EUR7.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас