Експерт: коли почне зростати українська економіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: коли почне зростати українська економіка

Казна та Політика
2023
Між кредитуванням і економічним зростанням країни існує затримка в 1-2 роки, запевнив у інтерв’ю провідний експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Андрій Шевчишин, коментуючи статистику НБУ щодо тривалого скорочення кредитного портфеля банків за підсумками 6 місяців і впливу на економіку.
І зазначив: скорочення або збільшення обумовлених термінів може залежати не тільки від обсягів, а й від регулярності або рівномірності/нерівномірності надходження кредитних коштів у економіку через споживчі кредити, іпотечне кредитування і позики юридичним особам.
“Очевидно, що споживчі кредити мало впливають на економіку, хоча й відразу абсорбуються. Але вони значною часткою спрямовуються на придбання імпортних товарів. У свою чергу, іпотечне кредитування зачіпає великий пласт галузей, пов’язаних не тільки з будівництвом. Але воно майже відсутнє. Аналогічно, не відразу впливають на економіку кредити юридичним особам, які залежно від типу позики можуть бути спрямовані на використання внутрішніх або зовнішніх товарів і послуг. Також сукупно варто оцінювати вплив таких чинників, як обсяг кредитування і вартість капіталу. Тому що чим вище вартість кредитів, тим нижче кредитування і проникнення коштів у економіку”, – зазначив експерт.
За його підрахунками, з 2009 до 2015 р. середньорічне зростання кредитного портфеля українських банків склало 3,3%, середній темп зростання капітальних інвестиції – 1%, тоді як номінальний ВВП нарощувався із середніми темпами 11,6%.
“Таким чином, фактично, на кожен відсоток зростання кредитування припадає 3% економічного зростання. Але це лише один із драйверів економічного зростання. Падіння кредитування призводить до гальмування темпів зростання економіки, скорочення ділової активності роздрібного і оптового ринків”, – наголосив Андрій Шевчишин.
Для відновлення кредитування воно повинно бути доступним і взаємовигідним для позичальника і для кредитора. У цій частині важливими є якість позичальника, його заставні активи, формування ринку “довгих грошей”, зазначає експерт.
На думку Андрія Шевчишина, потужним чинником зростання кредитування може виступити відкриття ринку землі.
У червні, за даними НБУ, обсяг кредитів банків корпоративному сектору і фізособам зменшився ще на 2,4%, або на 24,040 млрд гривень – до 962,472 млрд гривень станом на 1 липня. З початку 2016 року обсяги кредитів у економіку зменшилися на 2%. За підсумками 2015 року обсяг кредитування скоротився на 3,8% – до 981,6 млрд гривень.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас