Хвороби українців: як змінилися недуги народу за 25 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хвороби українців: як змінилися недуги народу за 25 років

Світ
1026
Здоров’я українців через екологію і стреси за останні 25 років погіршилося. Держслужба статистики опублікувала дані про частоту і види захворювань народу за цей час (див. інфографіку). Люди майже на 70% частіше стали хворіти серцево-судинними недугами та онкологією і до лікарів ходити стали трохи більше: якщо в 1990 році зверталися по медичну допомогу 62 людини за рік зі 100, в 2015-му – 63 зі 100.
ЧИМ ХВОРІЄМО. Держстат підрахував, що найпоширеніші захворювання – органів дихання, від звичайних застуд і до запалення легенів і туберкульозу. Але якщо в 1990-х на “дихалку” скаржився кожен другий (50-52% від усіх звернень за рік), то зараз таких 44%. На другому місці – серцево-судинні (зараз – 7%), на третьому – сечостатева система (6,6%).
Найрідше до лікарів звертаються з приводу вроджених аномалій (0,2% від загальної кількості) та онкозахворювань (1,4%). Але серце болить тепер у людей в 1,6 раза частіше, ніж 25 років тому, нирки – майже в 1,5 раза частіше, а онкологія і аномалії (каліцтва) стали зустрічатися частіше майже на 20%, ніж в 1990 році. Нагадаємо, з 2014 року статистика не враховує окуповані частини Донбасу і Криму, населення за 25 років зменшилося з 52 млн осіб до 42 млн. Це пояснює падіння на 17% загальної кількості захворювань по країні. Крім того, за словами лікарів, багато українців через острах втратити роботу не звертаються до лікарів.
Хвороби українців: як змінилися недуги народу за 25 років
ПРИЧИНИ. На думку головного санлікаря Києва Олега Рубана, на зростання одних захворювань і зниження інших перш за все впливає екологія. “Наприклад, стало більше хворих нефритом (хвороба нирок. – Ред.), тому що їмо ненатуральні продукти, п’ємо погану воду, лікуємося антибіотиками, – говорить Рубан. – По серцю “б’ють” прискорення ритму життя й інтенсивності праці. Адже за часів СРСР люди працювали 8 годин на день, зараз – нерідко 9-10 годин, з одним вихідним. Плюс – стреси на роботі. Не досліджено до кінця і вплив електронних пристроїв (комп’ютери, мобільні телефони) на здоров’я людини. А от зниження числа легеневих хворих відбулося через протитуберкульозні заходів, які проводяться з 2005 року, та боротьбу з курінням”.
У свою чергу доктор меднаук Олександр Гриневич упевнений: з одного боку, зростання онкозахворювань пов’язане з аварією на ЧАЕС, з іншого – зараз рак діагностують на ранніх стадіях і часто його виліковують. “Тобто те, що їх виявляють більше і раніше, не допускаючи смерті пацієнтів, – тенденція позитивна”, – говорить Гриневич.
Терапевт вищої категорії із 40-річним стажем Едуард Михайлов стверджує, що застуди напосідають на людей так само, як і 25 років тому. Але зараз мало хто бере лікарняний, що нерідко дає ускладнення на серце, це показує і статистика. Зниження кількості травм і профзахворювань фахівці пов’язують з падінням обсягів виробництва порівняно з 1990 роком і підвищенням якості охорони праці. Але, на думку Рубана, 100% достовірної статистики тут немає, адже в багатьох приватних структурах, перш за все на будівництвах, безпечні для життя травми (працівник зламав руку, ногу) роботодавці не оформляють, щоб не платити штрафи за порушення безпечних умов праці.
МАЙБУТНЄ. На думку експертів, якщо українці не почнуть дбайливіше ставитися до свого здоров’я, їх у найближчі роки чекає подальше зростання і “омолодження” хвороб серця. А ось інші недуги залишаться приблизно на тому ж рівні, оскільки вони менше пов’язані з ритмом життя.
Від чого помирають у Європі та світі
Як видно зі статистики Всесвітньої організації охорони здоров’я, наші співгромадяни найчастіше хворіють і вмирають від тих же хвороб, що й жителі інших країн Європи. У 2015 році неінфекційні захворювання стали причиною 68% всіх випадків смерті в світі порівняно з 60% в 2000 році. Головні чотири недуги людства – це серцево-судинні захворювання, рак, діабет і хронічні захворювання легенів.
У минулому році від захворювань серця померли 17,5 млн чол., або 3 з кожних 10. Інфекційні хвороби й харчові розлади склали 23% смертей у світі, травми – 9%. Три чверті померлих припадають на країни із середнім і низьким рівнем доходу. У багатьох країнах люди найчастіше вмирають від хвороб серця, легенів і онкології, причому 70% – це люди старше 70 років, лише 1% припадає на дітей у віці до 15 років. У бідних країнах помирають від інфекцій: малярія, туберкульоз, СНІД. 40% з них – діти до 15 років і 20% – люди старше 70 років. Приблизно 1% людей у ​​світі помирає через куріння, що є прихованою причиною ішемії та раку легенів.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас